DODIK: Reč je o opštemuslimanskoj deklaraciji!

 

Od predsedika Aleksandra Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su sve pretnje Bakira Izetbegovića prazne priče, rekao je srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik uoči današnjeg sastanaka predstavnika RS sa Vučićem u Beogradu.

- Pokušaćemo politički da delujemo. Srbija je danas važna i stabilna i jedina može da garantuje mir, ali očekujemo da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje i našu slobodu i postojanje Republike Srpske - rekao je Dodik  zaključujući da više nije moguć rat u BiH, ali da je moguća odluka o samostalnosti RS.

Dodik je ponovio da je deklaracija SDA antidejtonska i antiustavna, pa kao takva ne može biti osnov za razgovore o bilo kakvom uređenju BiH.

"Reč o opštemuslimanskoj deklaraciji koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom."

Prema njegovim rečima, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

- Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije, koji podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od tih varijacija rešenja koja se pominju može biti da čcetiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga - rekao je Dodik.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

"Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakrter - Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati otvorena ta pitanja i dalje, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj."

Na pitanje sta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i KiM povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. "Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba".

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, NATO je dva puta bombardovao srpski narod i za RS nije opcija priključenje Alijansi. S druge strane, Dodik ne isključcuje saradnju sa tim vojnim savezom.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Twitter/Grad Bijeljina

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
04:30  Rano jutro