Izvor:
15.09.2019 u 13:24
0

REPUBLIKA SRPSKA: Deklaracija i rezolucija SDA izazvale veliku buru!

Programska deklaracija i rezolucija SDA, koje su usvojene na 7. kongresu stranke izazvale su veliku buru na političkoj sceni u BiH, a gotovo sve stranke iz Republike Srpske, i one iz vlasti, ali i iz opozicije, "na nož" su dočekale viziju SDA i potvrdile da će se u takvim uslovima politički kompromis veoma teško postići.

Ključni detalji deklaracije SDA odnose se na težnje i političko zalaganje za ustavne reforme i formiranje države BiH kao republike, bez entiteta i podeljenu na državni, regionalni i lokani nivo.

Sarajevo je zamišljeno kao posebna celina, ali bi obuhvatalo teritoriju predratnog grada, uključujući Istočno Sarajevo.

Najoštrije je reagovao srpski član predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik, ocenivši te dokumente kao poziv na sukobe.

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

Ništa bolje o deklaraciji SDA ne misli ni opozicija u RS-u, pa je tako lider SDS Mirko Šarović poručio da je za njih deklaracija neprihvatljiva, a isti stav ima i PDP.

Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenje ove zemlje – kazao je predsednik PDP Branislav Borenović.

Evidentno je da će programi i ciljevi SDA još dugo čekati makar na opciju kompromisa ili pregovora, s obzirom na to da je Dejton "sveto slovo" za sve političke aktere iz RS.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter