Izvor:
13.08.2019 u 18:04
0

SEVERNA MAKEDONIJA: Vlada traži uklanjanje simbola sunca Vergine!

Vlada Severne Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da sa svih javnih mesta uklone simbole sunca Vergine koje je do 1995. godine bilo deo makedonske zastave, preneli su danas makedonski mediji.

Sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije, nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi.

Vlada Severne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama, uklone ovaj simbol sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se doduše u plavo-beloj kombinaciji nalazi na zastavi Grcke Makedonije.

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen makedonskim suncem.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji. Poslednjih godina mogao se videti samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter