Izvor:
03.05.2016 u 20:07
0

24 GODINE BEZ ODGOVORA: Obeležena godišnjica zločina u DOBROVOLJAČKOJ

U Sarajevu su danas, polaganjem cveća i pomenom, obeležene 24 godine od zločina nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici.

U napadima paravojnih muslimanskih formacija i tzv. Teritorijalne odbrane 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 vojnika, 71 ranjen a 207 je zarobljeno. Tim povodom danas je prvo održana liturgja u crkvi Svetog Ðorđa u Istočnom Sarajevu, a potom i parastos, a zatim su učesnici skupa krenuli ka nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Obeležavanju godišnjice zločina su prisustvovalu preživeli učesnici i porodice stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je rekao da je napad na kolonu JNA bio kukavički i zločinački napad na tada jedinu legitimnu vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

Prisutni su bili i predsednik i potpredsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, predsednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević i prvi predsednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

Čubrilović je poručio da je žalosno da niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin. "Oni koji su odgovorni za ovakvo nedelo svakako treba da odgovaraju", rekao je Čubrilović.

Podsećajući da su u koloni JNA koja se sporazumno 3. maja 1992. godine povlačila iz Sarajeva bili i Srbi, i muslimani, i Hrvati i Albanci, Čubrilović je naveo da su oni samo izvršavali svoju dužnost.

"Nikome nisu bili krivi, pošli su da ispoštuju sporazum za koji je i međunarodna zajednica dala saglasnost", istakao je Čubrilović.

Inače, Haški sud je odbacio 2003. godine slučaj "Dobrovoljačka", ocenivši da je kolona JNA bila legitiman vojni cilj. Čubrilović je novinarima kazao da je tužno što nakon toliko godina nisu dostupni podaci o odgovornima.

On je izrazio želju da na tom mestu bude postavljena spomen-ploča s imenima stradalih. "Bez pomirenja i priznanja nema opstanka, ali ni napretka na ovim prostorima", poručio je on.

Stevandić je rekao da ni nakon 24 godine od ubistva pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce, jer bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću.

Kako je dodao, u Dobrovoljačkoj ulici podmuklo su sačekani i pobijeni iz zasede nevini ljudi, koji nisu imali bojevu municiju, niti su imali veze sa ratom i nikoga nisu napali.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/BorisBrezo1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter