Izvor:
21.06.2016 u 19:28
0

VESTI IZ BRISELA: Otvaranje novih poglavlja 30. juna?

Srbija bi mogla da 30. juna otvori nova poglavalja u pristupnim pregovorima sa EU, saznaje Tanjug u Briselu. U briselskim diplomatskim krugovima navode da bi sve tehničke procedure oko usaglašavanja Nacrta zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlja 23 i 24 mogla da se završe u okviru Radne grupe Saveta za Zapadni Balkna (COELA) najkasnije do ponedeljka sledeće nedelje.

"Zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja bi, bez rasprave, moglo da bude usvojeno na sasatnku ambasadora zemalja članica EU (COREPER) koji se sastaju u sredu 30. juna.

Moguće je da istog dana popodne bude ogranizovana i Međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila nova poglavlja sa Srbijom – izjavio je za Tanjug neimenovani diplomata u Briselu.

Usaglašavanje zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom u ovom trenutku nalazi se na agendi radne grupe Saveta EU za Zapadni Balkana.

Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora poslednjih dana radilo se na usaglašavanju postojećeg nacrta teksta sa zathevima koje su iznele Hrvatska, Rumunija i Bugarska, a koji se u najvećoj meri odnose na prva nacionalnih manjina. Istovremeno, u Briselu je pozitivno ocenjena Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koje su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvtske Kolinda Grabar Kitanović potpisali juče u Subotici.

Navodi se da bi upravo taj dogovor najviših srpskih i hrvatskih zvaničnika trebalo da da zamah i postizanju konsenzusa neophodnog za otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter