Izvor:
15.06.2016 u 22:59
0

BRISELSKA IZLOŽBA O STEPINCU: Srbija uputila PROTESTNO PISMO!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je danas osudio otvaranje izložbe i konferencije – "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Evropskom parlamentu, a Srbija je dala instrukcije šefu srpske misije pri Evropskoj uniji u Briselu, ambasadoru Dušku Lopandiću, da uputi oštar protest zbog pomenute izložbe.

Neshvatljivo je da se u centru Evropske unije otvaraju izložbe nekome ko je učestvovao u pogromu hiljada Srba, Jevreja i drugog nehrvatskog stanovništva i koji je u svojoj zemlji osuđen na 16 godina zatvora i oduzimanje svih građanskih prava u trajanju od tri godine – istakao je Dačić u pisanoj izjavi.

On je rekao da je ta izložba jeste pokušaj skidanja odgovornosti sa Stepinca i rehabilitacije ustaškog pokreta i dodao da to ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini.

Naprotiv, samo produbljuje podele. Svedoci smo da je svet danas suočen sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni. Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica – dodao je Dačić.

Šefu srpske Misije pri Evropskoj uniji u Briselu, ambasadoru Dušku Lopandiću, data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe i konferencije "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Evropskom parlamentu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova. Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Mekalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju.

Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba. Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC-a koja treba da ispita čitav slučaj. Ukazuje se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir. U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose sa Vatikanom, već pre svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.

Tanjug
Foto: Twitter/nickeardleybbc

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter