15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA ATLANTSKOG SAVETA: Na ucene Prištine Amerika i EU ne reaguju, nema Velike Srbije (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovara sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

VAŽNO

PALMA NAJAVIO: Obelodaniću sve o onima koji su me OPTUŽILI (FOTO)

Predsedik Vučić u Banjaluci: Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima

Kamion se ZAGLAVIO ispod podvožnjaka u Subotici!

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike.

Vučić kaže da je mir i stabilnost veoma važan u regionu.

- Predsednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Predsednik je takođe istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Jedna od tema razgovora je i nova administracija DŽoa Bajdena u SAD.

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ

SVE JE PRATIO VELIKI SKANDAL! Evo kako je planeta Zemlja dobila svoj dan!

DEČAK (8) U KC NIŠ STABILNO: Svi se nadaju oporavku, naredni dani KRITIČNI

ZAPANJIĆE VAS! Danas svi mogu, a pre 2000 godina se smatralo DAROM BOGOVA!

MISTERIJA STARA HILJADAMA GODINA! Zašto su nestali mamuti?

Govoreći o stanju demokratije i korupciji u Srbiji, Vučić kaže da je svestan da stanje nije savršeno.

- Moram da priznam i da prihvatim da postoje ozbiljni problemi sa kojima ćemo morati da se suočimo. Spremni smo da čujemo sve kritike - rekao je predsednik.

On je dodao da se nada da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji.

O Kosovu i Metohiji

Predsednik je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

- Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

Predsednik je istakao da "ne mogu svi dobiti sve". 

Vučić je rekao da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

O malom Šengenu

Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik je istakao da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".

Takođe, Vučić je rekao da razume probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.

- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumemo i moramo ih ubediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je predsednik.

On je istakao da bi "mali Šengen" doneo dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Predsednik je istakao i da Srbija napreduje u pogledu ekologije.

Ćutanje na albansku retoriku

Predsednik je istako da niko od zvaničnika Srbije ne govori o Velikoj Srbiji, ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- LJudima je dosta ratova ovde, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je predsednik Srbije. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar