13°C

Beograd

Photo: PRIVATNA ARHIVA

Izvor: Happy BSC

VELIKO POŠTOVANJE: Naslednik Merkelove prijatelj predsedniku Srbije (FOTO)

Nemački demohrišćani izabrali su naslednika nemačke kancelarke Angele Merkel.

OVO MORATE ZNATI

STRAVIČNO U INĐIJI: Otac pod sumnjom da je obljubio sinčića (3) i ćerkicu (2), slučaj prijavila majka mališana

PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU OD MILANA: Sestra neutešna! Zašto je svet najokrutniji prema najboljima

MINISTAR VULIN U AKCIJI SA MUPOM: Hapšenja i pretres na ulicama Beograda (FOTO)

UŽAS KOD ZRENJANINA! U POŽARU STRADALA BRAĆA

JEZIV ZLOČIN U PORODICI PERINOVIĆ: Majka MONSTRUM ubila troje dece pa presudila sebi

Armin Lašet izabran je za novog predsednika CDU.

Premijer nemačke zapadne, industrijske države Severna Rajna-Vestfalija (NRV) predstavio se kao kandidat za kontinuitet Merkelove. On je "politički najbliži Merkelovoj" i jedini je kandidat od trojice koje kancelar nije potisnuo iz frontalne politike.

Lašet, 59, rekao je da je jedan od ključnih izazova Nemačke da ostane industrijska sila dok se bori protiv klimatskih promena i stvara jaču socijalnu koheziju.

- Mnogo je nezadovoljstva u društvu, toliko agresije, toliko besa, toliko mržnje - rekao je u februaru.

OSTAO UZ KANCELARKU: KO JE LAŠET?

Lašet (59) je premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije i od 2012. jedan u petoro potpredsednika CDU. Broji se u privržene saradnike Angele Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer koja sada odlazi sa čela stranke posle samo dve godine.

Ostao je uz kancelarku i tokom snažnih kritika na njen račun zbog izbegličke politike. Ta dešavanja su u igru i vratila Fridriha Merca, starog konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljnike u CDU. No Merc je po drugi put, istina tesno, izgubio stranačke izbore.

Armin Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. bio poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

U trci za šefa Demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana (40). Ministar je tokom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Nemačke, pa se špekuliše da možda cilja da bude kandidat za kancelara – do sada je ta privilegija uvek pripadala onome ko vodi stranku.

PRIJATELJSTVO SA VUČIĆEM

Armin Lašet sastao se  sa Vučićem u maju i tom prilikom izjavio izjavio da ohrabruje privrednike iz Nemačke da ulažu u Srbiji, a Vučić je poručio da sprovodi reforme kako bi privukle što više investitora.

On je tada takođe izjavio da su  Nemačke kompanije koje ulažu u Srbiju od najvećeg kvaliteta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHO

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar