20°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

RASIM LJAJIĆ: Mere reciprociteta će ZAUSTAVITI TRGOVINU!

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da će "mere reciprociteta" potpuno zaustaviti trgovinu, kao i da poslednji potez Prištine predstavlja par ekselans političku odluku koja će izazvati veliku štetu.

Doći će do dodatne štete, jer se 60 odsto ukupne robe, što se tiče sirovina, uvozi iz Srbije, a krajnju cenu plaćaju potrošači, rekao je u utorak ministar.

Ljajić je ukazao da je juče 20 kamiona čekalo na Merdaru, a 40 na Rudnici.

Dodaje da je milion evra šteta na dnevnom nivou. "Neka roba je išla na Kosovo, imali su interes da je prodaju, a sada će sve stati, na godišnjem nivou 500 miliona evra će biti šteta", kaže Ljajić.

Govoreći o tome da li će mere biti ukinute, Ljajić kaže da veruje da će biti suspendovane na četiri meseca, i da od toga zavisi dalji epilog.

OVO MORATE ZNATI

REŽIM U CRNOJ GORI MALTRETIRA SRBE! Kriju STRAŠNU TAJNU, a optužuju Srbiju!

POSLE KORONE NOVA POŠAST ZA ČOVEČANSTVO! Amerikanci upozoravaju: To je VELIKA OPASNOST!

EVO ŠTA NAS ČEKA POSLE KORONE! Treći svetski rat, bolest Trampa, atentat na Putina i smrt engleske kraljice

NEĆEMO TRPETI REVIZIONIZAM IZ BOSNE I HERCEGOVINE! Oni negiraju žrtve srpskog naroda!

MAMILI DECU PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Uhapšeni pedofili usred Beograda"Politicka šteta je ogromna, zaustavljene su regionalne inicijative, Cefta je na infuziji, trgovina treba da ide bez obzira na nerešen status Kosova", rekao je Ljajić.

"Bili smo spremni da razgovaramo o vancarinskim barijerama", kaže Ljajic i pojašnjava da se to odnosi na akcize na brašno i blokovsku robu, ali da Beograd nema sagovornika u Prištini jer su odluke politickog karaktera.

Ne veruje da ce se nešto pozitivno desiti za cetiri meseca. Ljajic smatra da su u ovoj atmosferi pozicije dijametralno suprotne i da nema politickog autoriteta koji može da stane iza ovoga.

"Ovo je jedna ozbiljna kriza autoriteta kada govorimo o EU i drugim organizacijama", smatra Ljajić.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je juče u emisiji "Oko ekonomije" da je poruka da ako oni priznaju "Republiku Srbiju", mi moramo da priznamo samoproglašenu "Republiku Kosovo".

"Videcemo da li je ovo takticka ili dugorocna mera - ovaj reciprocitet. Albanci sve rade u dogovoru, oni uvek igraju toplo-hladno. Ovo je stvaranje osnove da nova vlada ima bolju startnu poziciju pred eventualni nastavak razgovora sa Beogradom ", ocenio je Drecun.

Ukazuje da je važno kakav će nova kosovska vlada zauzeti stav o taksama i reciprocitetu, jer u takozvanoj vladi će biti DSK, koji se zalaže da se postupi kako kaže Vašington.

"Ne znam kakav ce biti kompromis, jer tu je i Haradinaj", kaže predsednik Odbora za KiM.

Decun smatra da se na ovaj nacin zavode ekonomske sankcije, a mera je i politicka, jer žele da iskoriste situaciju da odugovlace u Prema njegovim recima, Albanci su ohrabreni i preko "duboke države" i preko politike Nemačke. "Šta smo mi, nemojmo da govorimo o reciprocnim merama", kaže Drecun.

Drecun istice da štetu trpe gradani zbog povecanja cene namirnica, a šteta je što ne može da se ide na dijalog, razmena je bila izmedu 400 i 500 miliona evra godišnje.

Drecun kaže da ako budu ukinute takse, bice znak da Priština želi nastavak dijaloga, ili će se "služiti politickim smicalicama" do izbora novog predsednika SAD.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti