17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

TAČI: Kosovo treba da donosi odluke u prilog strateškog partnerstva sa SAD!

Američki stav je jasan - Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači posle susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje da li će Priština biti kažnjena ako ne ukine takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

- Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom - rekao je Tači.

On je dodao da ceni lično zalaganje Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio američki predsednik Donald Tramp.

U tim pismima, kako je naveo, Tramp je ukazao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

To bi, kako je naveo, značilo trajan mir i "međusobno priznavanje dve zemlje".

- Potpuno sam uveren da je pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno, i evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD - rekao je Tači.

On je dodao da je od Pompea zatražio da SAD nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

- Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće - jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse - rekao je Tači.

Dodao je da je rekao da je potpuno uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Prištine, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u, kako tvrdi, NATO.

Tači se, kako je ranije saopšteno na njegovom sajtu, sastao u Vašingtonu sa Pompeom s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti