5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Rts

DRECUN ISTIČE: Važno da su spremne optužnice za zločine na Kosovu!

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da još nisu obelodanjena imena optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu za zločine na KiM, ali da su optužnice spremne.

Više desetina bivših pripadnika OVK saslušano u Specijalnom sudu u Hagu, a očekuje se da će do juna biti podignute i prve optužnice.

Od Specijalnog tužilaštva u Hagu do sada je poziv dobilo više od 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima tzv. OVK na KiM, koji su opisani u izveštaju Saveta Evrope, a koji je sastavio Dik Marti.

Drecun je rekao da će tek kada budu usvojene, optužnice biti javno dostupne i da će se znati koja se imena nalaze na njima i za šta se terete optuženi.

- To ćemo sačekati šest meseci sigurno, ali iz razgovora koje sam imao sa ljudima iz tužilaštva mogu da kažem da ima mesta optimizmu da ove godine započnu procesi - rekao je Drecun.

Kako kaže, tu ima mnogo poznatih imena poput Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i drugih.

- Kadri Veselji uporno govori da se neće naći na optužnicama, ali meni se čini da je on jedna od najkrupnijih ličnosti OVK-a - rekao je Drecun.

Naglasio je da je veoma važno da su optužnice podignute, a da će se tek videti da li će biti procesuirani oni koji su na optužnicama.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti