18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

TAČIJEVO SAD ILI NIKAD: Ako se ove godine ne desi nešto, izgubićemo decenije!

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači strahuje da će decenije biti izgubljene, ako se ove godine "ne desi nešto" u dijalogu Beograda i Prištine, a trenutnu situaciju ocenjuje kao "nikad bližu" i "nikad dalju" od rešenja kosovskog pitanja.

- Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije, rekao je Tači u intervjuu za BBC na srpskom.

Objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsednika Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu.

- Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo, i za Srbiju - moramo to iskoristiti, kaže Tači.

Predstavljajući Tačija kao iskusnog pregovarača, BBC podseća da on uskoro ulazi u poslednju godinu mandata kosovskog predsednika.

Govoreći o saradnji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se mnogo puta našao za stolom u razgovorima o rešenju kosovskog pitanja, kaže da su među njima postojale razlike u prošlosti i da te razlike postoje i danas.

Smatra, međutim, da to ne bi trebalo da ih spreči da kao, kako navodi, "dva predsednika" razgovaraju o budućnosti.

- Nikad nismo bili bliži dogovoru jer su se mnogi drugi procesi završili - Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vreme, veoma smo daleko - puno će zavisiti od lidera obe zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti,  precizira Tači.

Podseća da ni Beograd, ni Priština ne mogu da računaju na članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez konačnog sporazuma.

- Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati - naveo je.

Na najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman da sporne takse zameni "merama reciprociteta", Tači kaže:

- Ne smemo da donosimo odluke koje su populističke - da na taj način navodno kažnjavamo Srbiju, a zapravo se udaljavamo od Evropske unije i SAD.

Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, a jedino rešenje u kome svi dobijaju je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, rekao je.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti