Izvor:
10.12.2019 u 21:50
0

VUČIĆ PORUČIO: Srbija i Grčka pravi prijatelji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su Srbi Grcima ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja sutra tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanj Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

Vučić upitan s kojim porukama se vraća u Beograd nakon zvanične posete Grčkoj, preneo je da je na večeri koju je priredio u njegovu čast predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos rekao da sve zemlje imaju interese, partnere i prijatelje, a da je neko ko je zaista prijatelj Srbiji Grčka, kao i da smo mi Grčkoj, koja inače ima mnogo partnera.

Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju – kazao je on.

Izrazio je uverenje da će sutra u razgovorima sa premijerom Grčke Kirjakisom Micotakisom i na trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebno dve milijarde – kazao je Vučić.

Upitan za priznanje koje je dobio od gradonačelnika Atine Kostasa Bakojanija, Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, i raniji orden od predsednika Rusije Vladimira Putina, kazao da bi neki rekli da je blizu penzija čim nekom dodeljuju ordenje i priznanja.

Zahvalan sam grčkim prijateljima i posebna je čast kada Kostas Bakojani, najtaloentovaniji grčki političar iz poznate porodice, koji ima ogromnu popularnost uruči takvo priznanje. Hvala svim gradskim većnicima. To nije priznanje meni. To je priznanje Srbiji za prijateljstvo – naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbi, kao i Grci, manje cene i manje pažnje pridaju prijateljima nego onima koji to nisu, ali da će doći vreme jačanja suverenih zemalja, kada će prijateljski raditi zajedno.

To je dobro priznanje za našu zemlju. Imali smo dobre razgovore sa predsednikom Grčke, a večeri je prisutsvovao i premijer. Sutra ćemo potpisati Deklaraciju o saradnji, a već sada smo preduzimali konkretne stvari – ukazao je on.

Vučić je podsetio da se sastao i sa grčkim privrednima, ukazujući da je Grčka bila veliki investitor u Srbiji do 2008.kada je usledila kriza.

Sada očekujemo novi talas grčkih investitora u Srbiju. Drže značajne hotelske lance u Beogradu. Između ostalih i hotel Jugoslavija, oko kojeg je došlo vreme da se reši pitanje njegove budućnosti. Prisutni su i preko EFG banke u bankarskom sektoru, a mogu mnogo više. Bio sam ponosan na Srbiju kada sam čuo što kažu o našoj zemlji – zaključio je.

Izvor: Tanjug
Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter