Izvor:
08.12.2019 u 20:49
0

GRLOM U JAGODE Vedrana Rudan oplela po Hrvatskoj zbog koncesija

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan rekla je večeras da su Hrvati u gradnju autoputeva ušli "grlom u jagode", dajući ih u koncesiju, te pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz kojih sredstava se finansiraju putevi u Srbiji.

Vučić je odgovorio da se u Srbiji nešto fiansira iz kredita, koji se svi plate i vrate, a Moravski koridor iz budžeta – prvih 150 miliona evra.

On je rekao i da mu je drago što je Rudan to pitala, navodeći i da se Slovenija s razlogom pohvalila kada je iz budžeta finansirala gradnju auto puta od Zagreba do Ljubljane. Rudan je primetila da je u Hrvatskoj katastrofa i da su "zaduženi do grla" zbog tih puteva, te da su zato i putarine previsoke – 20 evra, na primer, na deonici od Rijeke do Zagreba u jednom smeru, dok je u Austriji putarina 15 evra za mesec dana.

Ona kaže i da je promet na pojedinim putevima upola manji od onog koji bi trebalo da bude da bi se isplatili.

– Od Zagreba do Splita, je 7.000 auta dnevno, a treba 15. 000 da bi se isplatilo. Tako da mi imamo puteve, a putevi imaju nas – kaže Rudan.

Vučić je rekao da u Srbiji nema koncesija ni na jednom putu, i da on nije pristalica koncesija, jer je to skuplje od ugovora o kreditu i otplaćuje se decenijama.

– Pogotovu ako je slab saobraćaj, kao što je u Lici, Baniji, Kordunu, ne isplati se. Ljudi gube novac, a koncesionar visokom cenom to naplaćuje – kaže Vučić.

On dodaje da mi imamo pristojne cene, kao i da nam izgradnja puteva donosi investitore, jer fabrike neće da grade po Srbiji gde nema puteva.

– Svi bi se nakrcali oko Beograda, a ovo je bio način da fabrike pomerimo van Beograda – kaže on.

Ocenio je da Hrvatska ima dobre puteve, napominjući i da je Srbija renovirala 20-tak kilometara u blizini Hrvatske granice.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter