Izvor:
08.12.2019 u 16:01
0

JELENA MILIĆ PISALA ALJBINU KURTIJU Ne lomite principe

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić uputila je otvoreno pismo Aljbinu Kurtiju u kome osuđuje prvostepenu presudu prištinskih organa protiv Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku i poručuje mu da je ovo što sada radi "lomljenje principa".

Ona ukazuje da se Srbija polako menja nabolje, odslužila je svoje, kako kaže, za razliku od Kosova i ističe da Kurtiju piše, jer smatra da je "prekardašilo".

"Da li možda vi, Tači, Haradinaj i drugi ovom količinom tendencioznih netačnosti možda trenutno ne širite etničku mržnju, a ne srpski zvaničnici kako vi tvrdite", ukazuje ona u pismu Kurtiju.

Milić ocenjuje i da krivična prijava protiv predsednika Aleksandra Vučića zbog stava o Račku deluje tendenciozno i bespredmetno i ističe da predsednik Vučić ima pravo na svoj stav o Račku, za koji ona kaže da je "slučaju pun kontroverzi".

Milić ukazuje da presuda kojom se Todosijević osuđuje na dve godine zatvora nije korak u pravcu nastavka rasvetljavanja i kažnjavanja zločina iz prošlosti.

"Sumnjam da je cilj ove presude, i kao niza vaših činjenično netačnih komentara i insinuacija o genocidima i nekažnjavanju za zločine, koje su usledile kao reakcija na Vučićev stav o Račku, to da se odvrati pažnja od odnosa kosovskog rukovodstva, novog i starog i društva u celini, prema nekažnjenim zločinima nad više od dve hilajde Srba i drugih nealabanaca i nuždi saradnje sa Specijalizovanim većima za zločine OVK, koja su vam nametnuta, a kojima ste se dugo opirali", poručuje Milić Kurtiju.

Ovo što sada radite je lomljenje principa, ocenjuje Milić.

"Ne lomite nam principe. Politika i pravo nisu švedski sto. Srbija je za predsednika na legitimnim izborima izabrala Aleksandra Vučića a Srbi na Kosvu velikom većinom Srpsku listu. Demokratija je teška. Mnogi ovde nisu oduševljeni vašom pobedom. Suočite se s tim", poručuje Milić Kurtiju.

Ona ocenjuje i d anjegov spisak uslova za nastavak dijaloga polako liči na nešto što će imati "i cipiripi na kraju".

"Imate priliku da doprinesete da svi zajedno idemo ka Zapadu. Nemojte postati mangup koji je ostao tropa. Boža Pub je ipak samo lik iz pesme", zaključuje Milić.

Navodi da iako pred Srbijom stoji još mnogo posla u procesuiranju počinilaca srpske nacionalnosti za zlodela nad Albancima, neupitno je da je Srbija ispunila obaveze prema Haškom tribunalu vezane za isporučivanje visoko rangiranih političara i pripadnika vojske i policije za zločine na Kosovu, dok za dvadeset godina Kosovo skoro nikog nije procesuiralo za ubistva nealbanaca.

Podseća da je i predsednik Vučić proletos rekao da CEAS i FHP raspolažu najpreciznijim brojem žrtava tokom rata na Kosovu i tokom NATO agresije.

"Takav napredak u stavovima dugogodišnjih zvaničnika Kosova, s druge strane, ne vidim", kaže Milić.

"U trenutku kada su činjenice u definisanju nove forme odnosa Srbije i Kosova bitnije nego ikad pre, vi kažete da se Srbija nije suočila sa zločinima i naturate nam genocidne karakteristike. Zašto? , pita Milić.

Ona Kurtija pita da li mu išta znače reči Klečka, Radonjičko jezero, pogrom 2004, Staro Gracko, Orahovac, Niš ekspres….

Milić, takođe pita Kurtuja gde je podrška Specijalizovanim većima suda i tužilaštva za zločine UČK i da li je 2 500 pobijenih Srba i drugih nealabanca statistička greška.

"Kada bi se uporedio odnos civilnih žrtava Kosovara s jedne i Srba i drugih nelabanaca s druge (oko 4:1) sa brojem presuda za zločine nad istima, tekstova u Zapadanoj štampi o kosovskim žrtvama u odnosu na druge, izjava zapadnih političarara o jednom i drugom, politika primenjenih na Kosovo i Srbiju, broju žrtava i cene štete NATO agresije, očekivanja vas i mnogih na Zapadu da Srbija tek tako prizna Kosovo, iako to trenutno ne čini pola zemalja članica UN, od toga 5 članica EU a 4 članice NATO, odnos sigurno ne bi bio kao onaj o broju žrtava, već mnoog veći “u vašu korist”, ističe Milić.

Dodaje da bi valjalo taj popis i analizu uraditi i upitati se i zašto je klatno tako pomereno u jednu stranu.

"Zašto je Račak gori zločin na tlu Evrope nego Tuzlanska kolona, Oluja, Srebrenica, logori u Prijedoru, masakar Srba u istočnoj Hercegovini?", pita Milić.

Kurtija pita kad tako oštro, a paušalno lepi genocidne etikete, šta ćemo sa Jasenovcem i kako se i gde podvlači crta i konstatuje da i posle presuda za Srebrenicu Srbija ispunjava svoje obaveze.

Ona mu poručuje i da će ako postane vlast na Kosovu, morati da sarađuje sa Specijalizovanim većima koja su već obavila veliki broj saslušanja, a slede optužnice i izručenja. "Tek ćete se suočiti sa izazovima koje Srbija polako ostavlja iza sebe", navodi Milić.

Milić ocenjuje i da je posle Soluna i Minhena šansa za komporomis koji bi i Beograd i Prištinu jače usidrio u politički Zapad urušena, a istorija će pokazati koliko je to rušenje neodgovorno bilo.

"Korekcija administrativne linije koju smo sugerisali, naglašavam, nije podela. Inače, od kad je ta opcija postala legitimna, kao elemenat mogućeg sveobuhvatnog višedeminezionog sporazuma Beograda i Prištine, niti je izbio rat niti su primećena masovna iseljavanja sa Kosova i juga Srbije. A legitimizacije te opcije dala je mnogo pozitivnog- pre svega naglašavanje značaja obnavljanja strateškog savezništva između Srbije i SAD. Nije li to odlična vest za ceo Zapadni Balkan?", ističe Milić.

Navodi više pozitivnih dešavanja u Srbiji i to, kako kaže, i pored "sve češćih opstrukcija kremaljskih strukutra" ili samoproglašene demokratkse opozicije Vučiću, bliske Kremlju, koje se ovim trendovima kao i kompromisu sa Prištinom protive.

"Vaša radikalnost, a ne zvanični Beograd, im trenutno širom otvara vrata za razne vrste uticaja i opstrukcije stabilizacije i demokratizacije regiona. Verujem da će i Zapad to skoro uvideti".

Ovo pismo je, kako objašnjava, želja da stvari vratimo na kolosek razgovora o mogućem kompromisu zasnovanom na činjenicama i aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter