Izvor:
04.12.2019 u 10:39
0

LUKAŠENKO JE JEDAN OD PRAVIH PRIJATELJA SRBIJE: Još 1999. je Miloševiću ponudio pomoć!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je šef beloruske države Aleksandar Lukašenko jedan od retkih pravih prijatelja Srbije, koji je to pokazao sve vreme od kada je na čelu Belorusije i poručio da ako dve zemlje budu radile više zajedno, bile posvećene zajedničkim projektima, saradnji, da će budućnost njihovih odnosa biti još bolja.

– Nećemo zaboraviti što je neko u teškim trenucima uradio za Srbiju. Lako je biti prijatelj u dobrom, u teškim vremenima se prepoznaju pravi prijatelji. Imali smo mali broj takvih prijatelja, a jedan od retkih je Lukašenko – objasnio je Vučić, odgovarajući na pitanje beloruskog novinara da li se danas Srbi sećaju šta je bilo pre 20 godina i šta je beloruski predsednik tada učinio za Srbiju, te da li to ima ikakvog uticaja na izbora beloruskih, kineskih ili evropskih proizvoda.

Kako je rekao, nije siguran da se sećaju pa čak ni u sali gde je održana zajednička konferencija za štampu dva predsednika, i istakao " a Lukašenko je tada učinio značajno istorijsko delo.

– Nisam siguran da svi znaju o tome, pa ću prvo to reći, a onda preći na racionalni deo šta je to što Srbi kupuju. Lukašenko nije samo došao 1999. u našu zemlju, već je ponudio veliku pomoć srpskom rukovodstvu, predsedniku Miloševiću. Bio je jedan od hrabrih ljudi koji je ponudio pomoć beloruskih junaka koji bili spremni da dolete na teritoriju Srbije. Bio je spreman da to uradi iako bi morali da prelete NATO zemlje. Njihovi hrabri piloti su bili spremni da dođu i ostave nam svoje avione – podsetio je on.

Ne ulazeći u detalje da li je bila pametna ili nedovoljna pametna odluka našeg rukovodstva, kako je rekao Vučić, u poslednjem trenutku i posle mnogo razgovora sa beloruskim rukovodstvom otkazan je dolazak beloruskih MIG-ova.

Što se tiče pitanja šta Srbi kupuju, kaže, i kupuju ono što je jeftnije i kvalitenije.

Vučić je, pri tome naveo kako se mnogo toga jeftinijeg i kvalitetnijeg može da se pronađe u Belorusiji i kao primer naveo da on lično obožava belorusku čokoladu.

– Dana sam dobio mnogo suhomesnatih proizvoda iz Belorusije, uz veličanstvenu ikonu Svetog Nikole, slave porodice VUČIĆ. To je posna slava, ali te proizvode možemo jesti tri dana kasnije – pohvalio se poklonom predsednik Vučić i izrazio uverenje da ako dve zemlje budu sarađivale više, da će i građani veću pažnju pridati beloruskim proizvodima.

– Kupili smo ne mali broj beloruskih mašina, za vatrogasce i kopove u Boru. Spremni smo i u budućnosti. Kod nas su tenderske procedure, ali smo uvek spremni da pronađemo način da, ako je ista cena i kvalitet, kupimo beloruske proizvode. Znamo koliko vi pedantno, čisto, i ozbiljno radite – rekao je Vučić.

Pozvao je beloruske kompanije da više proizvoda izvoze u Srbiju i rekao da je on kao predsednik Srbije i čovek koji voli Belorusiju, poštuje beloruski narod, uvek spreman da pozove građane da probaju tu čokoladu, i da vide da li te mašine mogu da ostvare što traže.

alo.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter