Izvor:
30.11.2019 u 23:03
0

HRVATI, LOGIČNO, BRANI SVOJE ŠPIJUNE Agencija SOA razbijanje špijunske mreže poredi sa „agresijom“

Hrvatska bezbednosna agencija (SOA) iznela je večeras, povodom krivične prijave BIA protiv dva lica zbog špijuniranja u korist Hrvatske, optužbe na račun Srbije, koje, inače, nemaju veze sa ovim slučajem.

SOA u saopštenju tvrdi da je reč o konstruisanoj krivičnoj prijavi sa ciljem da se skrene pažnja domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji.

ON JE HRVATSKI ŠPIJUN Dražen Letić, srpski policajac i diler, član špijunske mreže Hrvatske

"Srpske obaveštajne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava i relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njenim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u", tvrdi SOA u saopštenju objavljenom na njenom Internet sajtu.

SOA takođe tvrdi da Srbija sistemski zloupotrebljava svoj bezbednosni aparat za ometanje rasvetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj i za prikrivanje navodnih ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tokom onoga što SOA naziva velikosrpskom agresijom na Hrvatsku, između ostalog i, kako kažu, ovakvim optužnicama.

Bezbednosno-informativna agencija saopštila je u petak da je 28. novembra podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv hrvatskog državljanina Nikole Kajkića i srpskog državljanina Dražena Letića, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža iz člana 315 Krivičnog zakonika Srbije.

HRVATSKA TAKTIKA KOJA NE PROLAZI 24 GODINE Ovako rade špijuni iz "lepe njihove" (FOTO)

U saopštenju BIA navodi se da je ta agencija, angažujući se na poslovima iz svoje nadležnosti, prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, svesno, tajno i organizovano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, te lica koja se nalaze u prikrivenoj službi SOA, na teritoriji Srbije angažuje na prikupljanju informacija koje imaju obaveštajni karakter, prenošenju istih navedenim inostranim obaveštajnim činiocima i preduzimanju drugih aktivnosti kojima pomaže rad hrvatskih obaveštajnih struktura, a koje su usmerene na ugrožavanje nacionalne bezbednosti Srbije, međunarodno-političkih i ekonomskih interesa naše zemlje

BIA navodi i da je Kajkić, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korišćenja Letića u obaveštajne svrhe, obavljao funkciju šefa "Istražnog tima za ratne zločine", koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i SOA, radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi sa ratnim zločinima, počinjenim protiv lica hrvatskog porekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

"Agencija je ustanovila da je Nikola Kajkić svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obaveštajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje, koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dve zemle, u vezi sa istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih dela ratnog zločina u periodu građanskog rata u Hrvatskoj", piše u saopštenju BIA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter