Izvor:
30.11.2019 u 12:55
0

SUTRA JE VAŽAN DAN ZA EVROPSKU UNIJU: EK počinje petogodišnji mandat!

Evropska komisija u novom sazivu sa Ursulom fon der Lajen na čelu počinje sutra sa radom.

Komesar za proširenje Oliver Varheji u utorak 3. decembra učestvuje na konfreneciji posvećenoj Zapadnom Balkanu, najavljuju u Komisiji.

Evropska komisija je glavno izvšno telo EU koje po svom sastavu i funkcijama podseća na vladu.

Umesto ministara sastoji se od komesara zaduženih za različite resore, a iz svake zemlje članica Unije dolazi po jedan član tima Komisije.

Sa Ursulom fon der Lajen na čelu, Evropska komisija prvi put dobija ženu za predsednika.

Istovremeno u novom sazivu Evropske komisije postignut je do sada najveći rodni balans tako da od 27 najviših pozicija 11 imaju žene.

Komisija koja će u narednih pet godina biti jedna od tri najznačajnije EU institucije, pored Parlamenta i Saveta, sastoji se od predsednice, 25 komesara i šefa diplomatije EU koji ujedno ima i funkciju potpredsednika Evropske komisije.

Predsednica Komisije najavila je da će fokus rada njenog tima u narednih pet godina biti na jačanju uloge EU u svetu, zaštiti klime, digitalizaciji, ali i približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

Fon der Lajen naglašava da će joj u radu sa regionom najviše pomoći šef doplomatije EU i komesar za proširenje.

Dosadašnju šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini menja dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel.

Žozep Borel je predstavljajući svoj program naveo da želi lično da se angažuje na ”reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana”.

Borel će po svojoj funkciji preuzeti i posredovanje dijalogom Beograda i Prištine.

Novi šef diplomatije EU kaže da dijalog Beograda i Prištine ”predugo traje” i da se trenutno stanje ne može nastaviti.

”Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bi ispunio ovaj prioritet”, izjavio je Borel.

On kaže da ”dobro poznaje Beograd” i najavljuje je da će čim stupi na dužnost njegova prva poseta biti Priština.

Oliver Varheji preuzima resor proširenja od Johanesa Hana u trenutku kada se u EU vodi rasprava o reformi politike pristupnja.

Savet EU traži od Komisije da definiše i predstavi predloge u politici pristupnja EU.

Oliver Varhelji je ocenio da ne bi trebalo menjati ceo okvir politike proširenja već da treba poboljšati metodologiju.

”Ne mislim da se ceo okvir politike proširenja mora menjati. Založiću se za poboljšanje metodologije na način da se zemljama koje mogu i žele da se kreću brži obezbedi brži pristup EU”, izjavio je Varhelji.

Varhelji je govoreći o svojoj ”viziji budućnosti proširenja” poručio da na kraju svog petogodišnjeg mandata želi da vidi ”razvijeniji Zapadni Balkan”, a ”Srbiju spremnu da uđe u EU”.

U Evropskoj komisji najavljuju da će novi komesar za proširenje već u utorak 3. decembra učestvovati na konferenciji na visokom nivou posvećenoj evrointegracijama Zapadnog Balkan.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter