Izvor:
28.11.2019 u 17:44
0

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ: Srbija nastavlja prijateljstvo sa narodima Afrike!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas u Muzeju afričke umetnosti izložbu "Lov – običaji i verovanja naroda zapadne Afrike" i tom prilikom istakao da kao nekada Jugoslavija i Srbija nastavlja politiku prijateljstva sa zemljama afričkog kontinenta.

"Oduvek smo podržavali borbu bratskih, prijateljskih afričkih naroda za nezavisnost i slobodu, što su vrhovni ideali i Srbije i srpskog naroda. Poznato je da je naša zemlja kroz istoriju dala mnogobrojne žrtve u borbi za očuvanje slobode. Zajednička borba sa narodima Afrike za pravdu i ravnopravnost bila je najvidljivija u aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja, što je platforma u okviru koje i danas sarađujemo", rekao je Dačić, saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova.

On je konstatovao i da su afrički prijatelji, takođe, prepoznali borbu koju Srbija vodi za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u čemu imamo njihovu podršku.

Podsetio je da je nedavno još jedna velika afrička zemlja, Gana, povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Od ukupno 17 zemalja, Gana je deseta afrička država koja je to učinila i sa zadovoljstvom ističem da dve trećine zemalja afričkog kontinenta podržava Republiku Srbiju u očuvanju svoje teritorijalne celovitosti. Nastavićemo da sarađujemo sa našim afričkim prijateljima i da gradimo strateška partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

MInistar je ocenio da su slobodarski duh i borba za pravdu i pravičnost u međunarodnim odnosima, koji, kako je naveo, često izostaju u savremenom svetu, najjača veza i ono što nas spaja sa afričkim zemljama.

On je istakao i da Srbija nastoji da dodatno jača bilateralne i ekonomske veze sa čitavom afričkim kontinentom. "Zainteresovani smo za uspostavljanje bližih kontakata i na ostalim poljima, a posebnu pažnju pridajemo obrazovanju i kulturnoj saradnji. Želimo da afrički studenti svoja akademska znanja stiču u Srbiji, da upoznaju našu zemlju i da ovde ostvare dugotrajna i neraskidiva prijateljstva", rekao je Dačić.

On je naveo i da je Vlada Srbije kroz program „Svet u Srbiji“ opredelila 200 stipendija za strane studente, od kojih je najveći broj za one koji dolaze iz Afrike.

Nastavićemo da razvijamo i podržavamo i saradnju u oblasti kulture, a podsetiću vas da se u našoj zeml"ji redovno održava i manifestacija Dani Afrike, te da je Vlada Republike Srbije donela odluku kojom je 25. maj proglašen Nacionalnim danom prijateljstva sa Afrikom", rekao je Dačić.

Na izložbi je predstavljen deo lovačke zbirke nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Maliju i Gani i osnivača Muzeja, dr Zdravka Pečara.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter