Izvor:
28.11.2019 u 09:35
0

USVOJEN BUDŽET ZA 2020. Kapitalne investicije, povećanje plata i penzija…

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2020. godinu kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije koje će podstaći dalji rast BDP-a.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Za sledeću godinu projektovan realni rast privrede je 4 odsto.

Ovim budžetom se završava proceš konsolidacije javnih finansija i označava se početak razvoja, rekli su tokom skupštinske rasprave premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za najstarije.

Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledece godine rasti za 5,4 odsto.

Kako je rečeno u načelnoj raspravi, budžet predviđa bolja primanja građana, unapređene zdravstvene zaštite, bolje uslove za školovanje dece i dalju modernizaciju obrazovnog sistema, ulaganja u kulturu, u sportsku infrastrukturu, podršku pronaltalitetnoj politici…

Plate u javnom sektoru od osam do 15 odsto povećane su od 1. novembra 2019. godine i sredstva za to su obezbeđena i u sledećoj godini.

Od 1. januara povećana je i mininalna cena rada za 3.000 dinara i iznosiće 30.022 dinara.

U budžetu za 2020. predviđaju se do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, oko 260 milijardi dinara, što će podstaći i dalji rast BDP.

Izdvojena su sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, za izgradnju saobracajnice Ruma – Šabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, za deonicu Surcin – Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd – Surcin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, zatim za deonicu Preljina – Požega.

Povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu, a takođe su povećana i sredstva za lečenje retkih bolesti na 2,4 milijarde dinara.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole i digitalne udžbenike" planirano je oko četiri milijarde dinara.

To će omogućiti da se na brzi internet poveže još 500 škola i da se uvede još 10.000 digitalnih učionica tako da će u septembru 2020. biti ukupno 1.000 škola sa brzim internetom u svakoj učionici i ukupno 20.000 učionica sa digitalnim udžbenicima po čitavoj Srbiji.

Kao podrška razvoja nauke udvostrucena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Za zaštitu porodice i dece je izdvojeno 65 milijradi dinara ili tri odsto više nego 2019.

Dodatno je, takođe, izdvojeno 650 miliona dinara u budžetu kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku za program podrške sprovođenju mera populacione politike na teritoriji Srbije.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter