5°C

Beograd

TRIVAN: Životna sredina treba da dobije značajnije mesto u sistemu finansiranja! (FOTO)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da su za uspešno rešavanje problema i postizanje rezultata na zaštiti životne sredine potrebna veća ulaganja u ovu oblast, ali i veća efikasnost i namensko trošenje sredstava koja se već izdvajaju, i na republičkom i na lokalnom nivou.

On je na radionici o finansiranju zaštite životne sredine, na kojem je predstavljen i niz zaključaka i preporuka za poboljšanje sistema finansiranja, rekao da je pitanje finansiranja zaštite životne sredine i izraz društvenog vrednovanja ove oblasti i da je u društvu potrebno ostvariti veće razumevanje da je "investiranje u životnu sredinu - investiranje u naše živote".

Jačanjem kapaciteta nadležnih organa i institucija, i uz stabilizaciju budžeta, realno je da životna sredina dobije značajnije mesto u sistemu finansiranja, naglasio je Trivan, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

On je istakao da je neophodno da se "zeleni dinar" u većoj meri izdvaja za rešavanje konkretnih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, uz veće neposredno angažovanje i odgovornost lokalnih samouprava.

Najavljujući da će Ministarstvo nastaviti da se angažuje na jačanju sopstvenih kapaciteta, ali i na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i njihovom većem angažovanju na zaštiti životne sredine, Trivan je dodao da se radi i na iznalaženju najuspešnijeg modela za Zeleni fond, po ugledu na pozitivna evropska iskustva.

- Mi moramo popraviti sebe same, da bi mogli da očekujemo više novca od države - istakao je Trivan.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar