Izvor:
19.11.2019 u 10:20
0

TRIVAN: Životna sredina treba da dobije značajnije mesto u sistemu finansiranja! (FOTO)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da su za uspešno rešavanje problema i postizanje rezultata na zaštiti životne sredine potrebna veća ulaganja u ovu oblast, ali i veća efikasnost i namensko trošenje sredstava koja se već izdvajaju, i na republičkom i na lokalnom nivou.

On je na radionici o finansiranju zaštite životne sredine, na kojem je predstavljen i niz zaključaka i preporuka za poboljšanje sistema finansiranja, rekao da je pitanje finansiranja zaštite životne sredine i izraz društvenog vrednovanja ove oblasti i da je u društvu potrebno ostvariti veće razumevanje da je "investiranje u životnu sredinu – investiranje u naše živote".

Jačanjem kapaciteta nadležnih organa i institucija, i uz stabilizaciju budžeta, realno je da životna sredina dobije značajnije mesto u sistemu finansiranja, naglasio je Trivan, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

On je istakao da je neophodno da se "zeleni dinar" u većoj meri izdvaja za rešavanje konkretnih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, uz veće neposredno angažovanje i odgovornost lokalnih samouprava.

Najavljujući da će Ministarstvo nastaviti da se angažuje na jačanju sopstvenih kapaciteta, ali i na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i njihovom većem angažovanju na zaštiti životne sredine, Trivan je dodao da se radi i na iznalaženju najuspešnijeg modela za Zeleni fond, po ugledu na pozitivna evropska iskustva.

Mi moramo popraviti sebe same, da bi mogli da očekujemo više novca od države – istakao je Trivan.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter