Izvor:
19.11.2019 u 08:18
0

PREMIJERKA O MLADOM GENIJU: Preminuli fizičar sa Kembridža zaslužuje poštovanje cele Srbije! (FOTO)

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen u četvrtak u Aleji zasluznih građana na Novom groblju u Beogradu na inicijativu premijerke Ane Brnabić.

Predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu s molbom da Sporić, koji je tragično preminuo od karcinoma u Kembridžu gde je studirao, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Duboko nas je potresla vest da je naš mladi fizičar Mihajlo Sporic premunuo u 22. godini života nakon dvogodisnje borbe s teškim oblikom karcinoma. Za vreme školovanja u Matematičkoj gimnaziji predstaljao je Srbiju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenima gde je osvojio prestizne nagrade. Uvek je ponosno predstavljao svoju zemlju na svim meridijanima sveta i fantastičan je primer mladima kako radom, ulaganjem u sebe i odnosom prema drugima čovek sam može menjati svet – stoji u inicijativi premijerke.

Brnabić zatim navodi da u ovakvim trenucima čovek može reagovati ishitreno i brzopleto.

Ipak, čvrsto stojim pri stavu da Mihajlo Sporić zaslužuje da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Ne zanemarujući činjenicu da za svog kratkog života verovatno nije stigao da zabelezi rezultate kakve su zabeležile veličine koje su sahranjene na tom mestu, svi njegovi uspesi i svedočenja njegovih profesora, kolega, prijatelja, akademika govore u prilog tome da je samo i isključivo podmukla bolest uzrok koji ga je sprečio. Kao predsednica Vlade želim da vas zamolim da razmotrite moj predlog da Mihajlo Sporić bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana i da se time Srbija barem u nekoj meri oduži ovom mladom čoveku koji nas je, verujte, za svoje 22 godine zadužio dovoljno da ovaj presedan ne bi trebalo dovoditi u pitanje – rekla je predsednica Vlade.

Ona je još navela:

Ovo blago smo na nemerljivu žalost svih nas zauvek izgubili, ali hajde da učinimo sve što je do nas da ovakvim ljudima i nakon smrti odajemo poštovanje kakvo zaslužuju – navela je premijerka.

Pokrenuta je i inicijativa da se ustanovi nagrada sa imenom Mihajla Sporića i navodi se da su ministri u Vladi Srbije jednoglasni u podršci da se to učini.

Ministri smatraju da je Mihajlo zaslužio da se sačuva sećanje na njega i da nagrada sa njegovim imenom bude podsticaj mladim ljudima da vredno uče i da se usavršavaju.

Mihajlo Sporić bio je jedan od najboljih srpskih fizicara ovencan olimpijskim zlatom, nosilac Vukove diplome, Svetosavske nagrade, osvajač brojnih medalja na takmičenjima…

Bio je stipendista Triniti koledža na Kembridzu i, iako bolestan, bio je najbolji u svojoj generaciji.

Preminuo je 7. novembra, biće sahranjen 21. novembra, a tog dana će biti održana i komemoracija u Matematičkoj gimanziji.

Mihajlo Sporić je u Srbiji upisao dva fakulteta – Fizički i Elektrotehnički.

Studirao je i u Velikoj Britaniji, a Univerzitet Kembridž, koji je proglasio trodnevnu žalost povodom njegove smrti, ustanoviće i nagradu u čast Mihajla – studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter