Izvor:
13.11.2019 u 20:37
0

PREDSEDNIK VUČIĆ: SRBIJA ima dobru poziciju u Unesko-u!

"Srbija je uspela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju u Unesko I Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije" rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ostvarili smo dobre kontakte I teško je da će Kosovo postati član Uneska ni danas, ni iduće godine", podvukao je Vučić.

Preneo je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost naših manastira na Kosovu i Metohiji, pre svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je reč o multilateralizmu rekao je da je to popularna reč o kojoj se često govori. To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi čini mi se da dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik

"Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona, koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču, pri čemu se razlikuju izjave – Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

"Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja oseća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama", konstatovao je on.

"Čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo"

"Francuska i Evropa hoće dominantu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a videli smo da to na izvestan način želi i SAD, ali ono što još nisam video to je suština", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Kada sve pitam, čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo”, primetio je Vučić.

Upitan da li je na iznendnom sastanku s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom juče čuo nešto kvalitativno novo, rekao je da se ne može o takvim stvarima čuti mnogo šta novog.

"Sve što radite, mučite se i borite se da taktički za milimetar pomerate. Kao u američkom fudbalu, jardu po jardu da pomerate unapred. Ne možete sa jednog na drugi kraj terena, osim izuzetnim potezom, mnogo upornosti i taktike je potrebno da bismo se malo pomerili, posebno po teškim pitanjima kao što je KiM”, rekao je Vučić.

Preneo je da je i na sastanku, pred Makronom, rekao Tačiju da Priština nije ispunila ni njene obaveze odranije, što je Tači, kaže, negirao.

“Ja sam mu rekao – ‘Tači, ne govoriš istinu, niste ispunili svoje obaveze. I Makronu sam rekao – ‘ vidiš da mu to govorim u lice i da mi nije problem da mu to kažem’… I sad vam kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti”, rekao je Vučić.

Na Makronove reči da će se to videti, odgovorio je, kaže:

“Ljudi, u redu je, samo da mi budemo neko ko će da ispunjava ugovorene stvari, a da oni ne ispunjavaju, to nije moguće”.

Vučić je zahvalio Makronu na njegovom angažmanu i trudu, te istakao da je prvi razgovor koji su imali, posle večere za lidere, u ponedeljak, bio veoma dug i značajan, govorio je o našim bilateralnim odnosima i poštovanju prema Srbiji.

“Za to, kapa dole”, rekao je Vučić.

b92.net
Foto: PBS NewsHour/youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter