Izvor:
12.11.2019 u 17:09
0

OGLASIO SE TAČI POSLE SASTANKA U PARIZU: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti?

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da je tokom sastanka koji je predsednik Francuske Makron održao sa njim, i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti.

Cilj sastanka je po Tačijevom tumačenju bio potvrđivanje potrebe za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, obnovu tog procesa i "eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija.",

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog treba nastaviti, ali bez ikakvih uslovljavanja.

Upitan o stavu Makrona o tom pitanju, Tači je rekao da je francuski predsednik odlučan da unapredi ovaj proces, kao, kako je rekao, "evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum".

Prema njegovim rečima, odnosi Francuske i Nemačke, koje su nekada bile u žestokom sukobu i sa velikim brojem žrtava, mogle bi biti primer Kosovu i Srbiji za okončanje konflikta u cilju mira, razvoja i boljeg života.

Na pitanje o njegovoj ulozi u budućem dijalogu, Tači kaže da "Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kakvo je uvek i bilo naspram Srbije".

A na pitanje da li veruje da će nova prištinska vlada ukinute takse Beogradu, Tači kaže se život političara u Prištini ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj Kosova.

To je jedno od pitanja, važno i neizbežno, ali mi ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom – rekao je Tači i dodao da bi sporazum sa Beogradom trebalo postići što pre.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter