18°C

Beograd

OGLASILA SE VLADA SEVERNE MAKEDONIJE! Utvrđena deklaracija sa spiskom prioriteta i mera!

Lideri Zapadnog Balkana uoči sastanka u nedelju u Ohridu "utvrdili su deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje".

To je saopštila Vlada Severne Makedonije nakon susreta premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, premijera Albanije Edija Rame i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ta deklaracija sa spiskom prioriteta i mera "dolazi posle njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu", piše u saopštenju.

- Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja regionu u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja - punopravnog članstva u EU - saopšteno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u celom regionu, bez obzira na sedište preduzeća, što bi doprinelo zapošljavanju i podstaklo razvoj.

Ta inicijativa, piše u makedonskom saopštenju, "otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda EU s ciljem ekonomskog napretka zemalja Zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije".

Večeras su se na večeri u Ohridu premijerima Zaevu i Rami i predsedniku Vučiću pridružili predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Sutra je na Ohridu radni deo sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i plenarno zasedanje lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije, Saveta za regionalnu saradnju, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a potom i zajednička konferenciju za štampu, piše na kraju saopštenja Vlade Severne Makedonije.

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namerama za uspostavljanje takozvanog "Malog Šengena" i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj "Malog Šengena" je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Izvor: B92
Foto: Buducnostsrbijeav/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar