Izvor:
23.10.2019 u 13:36
0

STIGAO NOVI AMBASADOR SAD U SRBIJU: Pratićemo njegove prve dane na drštvenim mrežama! (FOTO)

Novi ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Entoni Godfri stigao je u Beograd, objavila je ambasada SAD na svom Tviter nalogu.

U poruci dobrodošlice ambasada je Godfriju i njegovoj supruzi poželela dobrodošlicu i najavila da će njihove prve ambasadorske dane deliti sa pratiocima na društvenim mrežama.

– Pred njima je pravo miholjsko leto i slobodan vikend za upoznavanje grada! Šta im preporucujete za upoznavanje novog doma? Njihove prve dane u Beogradu delićemo sa vama na društvenim mrežama – tvitovala je ambasada uz fotografije bračnog para Godfri snimljenim na Aerodromu "Nikola Tesla".

Ambasador Godfri je karijerni diplomata u klasi ministra-savetnika. Od 2015. do 2019. godine bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu, od 2012. do 2013. godine.

Tokom svoje karijere duge skoro 40 godina, koja obuhvata službe u američkoj mornarici i Stejt departmentu, ambasador Godfri je postao stručnjak za srednje-evropske i južnoevropske poslove.

Ambasador Godfri je radio kao direktor za Tursku i evroazijsku energetiku u Savetu za nacionalnu bezbednost u periodu od 2011. do 2012. godine i kao savetnik za političko-vojne poslove u Ambasadi SAD u Ankari od 2008. do 2011. godine.

Bio je zamenik ambasadora u Ambasadi SAD u Jerevanu u Jermeniji od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu od 2001. do 2004. godine. Od 1998. do 2000. godine je radio u Kancelariji za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove, a od 1996. do 1997. godine u Groznom, u Rusiji, kao zamenik šefa OEBS-ove Grupe za pomoć u Čečeniji.

Kao pripadnik Mornarice SAD bio je na službi u Turskoj i Japanu u periodu od 1980. do 1992. godine. Učio je ruski jezik na Vojnom institutu za strane jezike u Montereju u Kaliforniji. Njegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Ambasador Godfri je diplomirao sa najvišim počastima na Univerzitetu Kalifornija u Dejvisu. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih, Nagradu Džejmsa A. Bejkera III kao najbolji zamenik ambasadora za 2018. godinu. Govori ruski, srpskohrvatski i turski.

Ambasador Godfri je oženjen Anom O''Tul, koju je upoznao tokom svoje službe u Dablinu. Imaju troje dece, starosti 27, 19 i 18 godina.

Izvor: Tanjug
Foto:
Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter