6°C

Beograd

PARLAMENT PODRŽAO PREDLOG DŽONSONA O BREGZITU: Ali, plan da sva čitanja budu gotova do četvrtaka nije izglasan!

Britanski parlament podržao je predlog Džonsona o Bregzitu, ali njegov plan da sva čitanja i amandmani spomenutog zakona budu gotovi do četvrtka nije izlasan.

Za njegov zakon glasalo je 329 članova parlamenta, dok je 299 njih bilo protiv, dok je protiv rasporeda za čitanje zakona glasalo 322 poslanika, a za rarspored 308.

Glasanje o rokovniku za debatu bilo je neizvesno, ali su poslanci glasali protiv. Vlada je želela da raspored bude veoma tesan, da bi donji dom sporazum odobrio u četvrtak i da bi Bregzit bio 31. oktobra, kako je Džonson najavio.

Džonson je rekao ranije da će, ako ovaj plan propadne, ići na nove izbore.

Zakon za koji se glasalo je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica. Predstavnici opozicije upozorili su da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni. Tu je nastao glavni spor, a Džonoson je želeo da se sve reši u tri dana - od ponedeljka kad je predlog zakona predat članovima parlamenta do četvrtka.

Ishod glasanja znači da poslanici žele više vremena za razmatranje kompleksnog zakonodavstva.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk savetuje se večeras s liderima 27 članica EU o zahtevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, izjavila je njegova predstavnica za štampu.

- Predsednik Evropskog saveta se konsultuje sa liderima EU o zahtevu koji je podnela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020. godine - objavila je Mina Andrejeva na "Tviteru" posle odbijanja britanskih poslanika da ubrzaju razmatranje sporazuma o Bregzitu što je tražila Džonsonova vlada.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar