Izvor:
10.10.2019 u 18:56
0

NA PUTINOVO MESTO MOŽE DOĆI NJEGOV PRIJATELJ! Ruski predsednik ga izuzetno poštuje!

Ruski predsednik ga izuzetno poštuje.

Sergej Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zameni na čelu zemlje.

Do kraja mandata ruskog predsednika ima još četiri i po godine, ali se sve češće priča o tome ko bi mogao da nasledi Vladimira Putina, kada (i ako) siđe sa funkcije 2024. godine.

Prvi put u sedam godina, koliko je do sada proveo na čelu ministarstva odbrane, Sergej Šojgu dao je opširan intervju za ruski list "Moskovskii Komsomolets".

U intervjuu je Šojgu govorio o "spektakularnoj reformi vojske", "velikim pobedama u Siriji" i ruskoj odbrani od hibridnih pretnji sa Zapada.

Kako navodi Mark Galeoti, jedan od najpoznatijih analitičara ruske politike, ovaj intervju se može sagledati i kao prijava za premijersku poziciju, a u budućnosti možda čak i za predsedničku fotelju.

Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zameni na čelu zemlje.

Nekoliko puta je Šojgu u intervjuu podsetio i na svoju prvu karijeru u građevinarstvu i on je ukazao na to da se ne boji da zasuče rukave i učini sve što treba.

Čini se da želi da pokaže i drugačiju sliku i predstavi se kao "Sergej Graditelj", piše Galeoti.

Zaista želim da odem u Sibir i da tamo izgradim grad, ili još bolje – dva nova grada – rekao je Šojgu u intervjuu.

Iako mnogi kritičari kažu da njegova priča o uspehu vojske Rusije ima puno rupa, Kremlj ne želi da iko osporava narativ Šojgua kao spasioca vojske.

Galeoti navodi i kako je jedna kritika upućena Šojguu nakon intervjua dovela do povlačenja članka kolumniste u listu "Izvestija". On ocenjuje da je to zato što intervju zapravo predstavlja prijavu za posao premijera.

Ovaj intervju bi se mogao tumačiti kao njegova prijava da nasledi Dmitrija Medvedeva na mestu premijera, pa bi, prema konvencionalnoj mudrosti, trebalo da on bude čak i potencijalni predsednički naslednik. Međutim, treba biti obazriv: Medvedev je otpisivan već mnogo puta, ali je i dalje na funkciji – kaže Galeoti.

Ipak, treba imati u vidu popularnost Šojgua, koja je mnogo veća od Medvedevljeve. Parlamentarni izbori u Rusiji bi trebalo da se održe 2021. godine.

"Voice of America" takođe piše o mogućnosti da Šojgu bude novi ruski lider, u tekstu u kojem piše o prisnom odnosu Putina i Šojgua, koji su zajedno proveli predsednikov 67. rođendan.

Sajt navodi i mogućnost da Kremlj zapravo želi da ljudi misle da je Šojgu izabran za Putinovog naslednika, a da Putin i dalje razmatra da li će uopšte sići sa vlasti 2024. godine ili će možda naći neki način da i dalje ostane na čelu zemlje.

U tom slučaju Šojgu bi mogao da se zadovolji eventualnom premijerskom pozicijom koja u Putinovoj Rusiji ima daleko manju funkciju od predsedničke.

Izvor: Alo.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter