IZBORI: Mekalister predlaže dijalog i nakon izbora!

Plan šefa Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera o posredovanju EP u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima podrazumeva vođenje dijaloga u Narodnoj skupštini "u dve faze", navodi se u pismu koje je Mekalister uputio predsednici parlamenta Maji Gojković.

U parlamentu bi bila organizovana serija okruglih stolova, a u pismu Mekalistera u koji je domaća štampa imala uvid, kaže se da "treba uključiti sve parlamentarne stranke koje izraze spremnost da učestvuju".

Mekalister predlaže da se u svojstvu kopredsedavajućeg nađu Maja Gojković i neko od predstavnika EP, dok bi u razgovoru učestvovali lideri parlamentarnih stranaka i grupa, plus jedan poslanik i jedan član osoblja, a ne isključuje se ni učešće stručnjaka.

Prva faza fokusirala bi se na politički dijalog većine parlamentarnih stranaka o ključnim uslovima, potrebnim za unapređenje izbornog okruženja pred izbore.

U prvoj fazi bila bi organizovana tri međustranačka dijaloga od septembra do decembra, od kojih bi prvi bio 9. i 10. oktobra, a teme razgovora, kako se navodi, obuhvatile bi medije, izborne uslove, edukaciju birača, biračke spiskove, finansiranje kampanje, pozive stranim posmatračima.

Druga faza označila bi nastavak dijaloga nakon izbora sa fokusom na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama Narodne skupštine.

Mekalister smatra da bi ta faza trebalo da počne u septembru naredne godine i da podrazumeva tehničku analizu.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro