17°C

Beograd

MINISTARSTVO PROSVETE: Vršnjačko nasilje se mora zaustaviti!

Ministarstvo prosvet poručilo je danas da je za prevenciju nasilja u školama važna promocija pozitivnih primera međuvršnjačkih odnosa, aktivnosti i uspeha dece i mladih kao i da mediji imaju veliku odgovornost za tačnost informacija koje objavljuju o vršnjačkom nasilju.

Ministarstvo u saopštenju ukazuje da su posle nasilja u Srednjoj školi Barajevo sredstva informisanja objavila informacije o nekoliko situacija vršnjaškog nasilja koje se nije dogodilo u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti.

- Mediji su suprotno utvrđenim činjenicama u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju OŠ“ Branko Radičević“ (Velika Moštanica), OŠ“ Jefimija“ i „Prva Obrenovačka osnovna škola“ u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu - precizira Ministarstvo u saopštenju.

Oni napominju da su se u pomenute slučaje škole uključile pružajući potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su, kkao navodi Ministarstvo, isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije ( policija, centar za socijalni rad).

- Preventivni programi i intervencije mogu imati efekta samo uz uklučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete navpodi i da podržava kolege koje posvećeno preduzimaju potrebne aktivnosti u zaštiti dece i učenika od nasilja, čak i kada se nasilje ne događa u vreme realizacije nastave i školskih aktivnosti.

- Potencirajući odgovornost obrazovnog sistema u svim situacijama koje uključuju decu školskog uzrasta mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija - ukazuje Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo zaključuje i da bi bilo izuzetno korisno da se u javnom prostoru više pažnje posveti pozitivnim primerima međuvršnjačkih odnosa, aktivnostima dece i mladih kao i njihovim uspesima, budući da prevencija nasilja, kkao navode, počiva i na jačanju i promociji prosocijalnih modela ponašanja

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar