Izvor:
19.09.2019 u 13:37
0

SUSRET VUČIĆA I SKOTA: SAD podržava dijalog Beograda i Prištine!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora SAD Kajla Skota, koji je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav, kako je rekao, da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, "dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa".

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.

Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Skot je ocenio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je zahvalio Skotu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa.

Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja – rekao je Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skotu na medijskoj kampanji “Vi ste svet”, koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.

Ambasador Skot je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

Skot je zahvalio na podršci koju mu je, u radu u Beogradu, pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter