Izvor:
11.09.2019 u 10:23
0

MALI IMA DOBRE VESTI: Povećanje plata biće veće nego prošle godine!

Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je povećanje bilo između 7 i 12 odsto, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da će se za nekoliko dana izaći sa konkretnim predlogom o povećanju plata u javnom sektoru.

– U narednih par dana ćemo izaći sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga– rekao je Mali.

Mali je rekao da su teške reforme koje je započeo Aleksandar Vučić 2014. godine dale rezultat i podsetio na Vučićeve reči da ćemo svi osetiti boljitak kada stabiluzujemo javne finansije.

– Ovim planovima i koracima koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji- kaže Mali.

Ministar finansija je naveo da će oko 1. decembra ove godne svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a da će od 1. januara 2020. penzije biti povećane između 5,1 i 5,5 odsto, u zavisnosti od takozavne "švajcarske formule" i rezultata na kraju godine.

– Na dobrom smo putu da iz godine u godinu poboljšavamo kvalitet života i životni standard– naveo je Mali.

Ministar kaže da u prvih osam meseci opet imamo suficit u budžetu u iznosu od 46,6 miliajrdi dinara.

– Očekivali smo deficit, a treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu- rekao je Mali i naveo da najavljeno povećanje plata i penzija ne ugrožava makroekonomsku stabilnost. Naveo je da je povećanje minimalne zarade od 1. januara 2020. za 11,1 odsto, odnosno za 3.000 dinara, sjajna vest.

– Na osnovu velikih analiza došli smo do zaključka da možemo da obezbedimo aposlutno najveće povećanje minimalne cene rada ikada u Srbiji- rekao je Mali.

Naveo je i da je povećanje minimalne zarade ogroman korak napred koji omogućava da se minimalna zarada približi iznosu minimalne potrošačke korpe.

Na osnovu predloga Vlade, minimalna cena rada po radnom času umesto dosadašnjih 155,3 dinara biće 172,5 dinara što znači da će minimalna zarada sa 27.022 dinara koliko je sada biti povećana na 30.022 dinara.

– Trudimo se da budemo još konurentniji kroz rasterećenje privrede, a razmišljamo da rasterećenje bude još veće. Moramo da sačuvamo makroekonomsku stabilnost, ali ovo je prava slika rezultata politike koju vodimo. Drago mi je da su građani razumeli teške mere, drugu godinu zaredom povećavamo plate, penzije, minimalnu cenu rada– istakao je ministar.

Ministar je istakao da je sada inflacija stabilna i da se kreće do dva odsto, kao i da imamo stabilan kurs.

– Dakle lična potrošnja ide gore, prosečna plata i penzije idu gore, ali hoćemo još više, nismo zadovoljni, hoćemo još više da povećavamo, ali moravo da budemo vredni, da više proizvodimo i da izvozimo- rekao je ministar.

Mali je napomenuo i da su planirana izdvajanja od preko 12 milijardi evra za investicioni plan koji će biti realizovan u naredne četiri godine.

– Želimo da preko državnih investicija završimo vodovodne i kanalizacione mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, puteve, a to dodatno treba da podstakne rast naše ekonomije. Koliko će naša ekonomija rasti, zavisi od lične potrošnje, ali i od domaćih i stranih investiicja– naveo je.

Ministar je zaključio da je sada cilj da nam stopa rasta do kraja godine bude veća od 3,5 odsto, kao i da Vlada Srbije nastavlja da se bori da nađe novac za dodatna povećanja, odnosno rast životnog standarda građana, kako bi se brže napredovalo.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter