Izvor:
18.08.2019 u 12:41
0

ZVANIČNO SE OTVARA AUTO-PUT „MILOŠ VELIKI“: HEPI PORTAL vas vodi kroz ovu deonicu! (FOTO)

Danas se zvanično otvara nova deonica puta Koridora 11.

Autoput "Miloš Veliki", odnosno deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, zvanično će biti otvorena danas u 17 sati. Putnicima će tako biti dostupno 103 kilometara novog autoputa, čime će putovanje do Zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine biti značajno olakšano.

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren pre dve i po godine, no već od danas putnici će od Obrenovca imati autoput, umesto tek od Ljiga.

Tri spojene deonice, zajedno sa deonicom Ljig-Preljina (otvorena kajem 2016. godine) duge su ukupno 103 kilometra i mogu da se pređu za nešto više od 45 minuta ako se vozi 130 na sat, koliko je ograničenje.

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji.

Samo je tokom poslednjih nedelju dana na tom delu Ibarske magistrale poginulo petoro ljudi.

Ograničenje brzine na većem delu autoputa je 130 kilometara na sat, pa se sve tri deonice od Obrenovca do Ljiga uz poštovanje propisa mogu preći za svega pola sata.

– Sve tri deonice dugačke su ukupno 62,7 kilometara i zajedno sa već otvorenom deonicom Ljig-Preljina omogućiće saobraćaj na autoputu u ukupnoj dužini od 103 kilometara. Od Obrenovca do Čačka stizaće se za 45 do 50 minuta, što je ušteda od sat vremena u odnosu na ranije. Pored toga, autoput će omogućiti ravnomerni razvoj svih okolnih opština i privući kako domaće tako i strane investitore – objašnjava Nebojša Pavlović iz Ministarstva saobraćaja.

Ovaj autoput imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara.

Na ovom putu naići će se sledeće naplatne rampe:

  • Čeona naplatna stanica Obrenovac
  • Bočna naplatna stanica Ub
  • Bočna naplatna stanica Lajkovac
  • Bočna naplatna stanica Ljig
  • Bočna naplatna stanica Takovo
  • Čeona naplatna stanica Preljina

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru.

Potencijalna mesta za pumpe su ucrtana u prostornim planovima na početku izgradnje ovih trasa, ali nadležni kažu da su propisi takvi da se prvo mora otvoriti saobraćajnica da bi se tražile dozvole za prateće objekte.

Na potezu od Obrenovca do Čačka, prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega, predviđeno je po pet odmorišta u oba smera kretanja, u okviru kojih bi se gradile benzinske pumpe.

Važno je napomenuti da će benziske pumpe na ovom autoputu biti izgrađene tek dogodine, tako da pre nego što krenete na put dug 103 kilometara, napunite rezervoar.

Vozači koji iz pravca Beograda žele da se uključe na koridor 11 moraće, ipak, da se naoružaju strpljenjem prvih nekoliko meseci. Naime, do petlje kod Mislođina vodi klasičan regionalni put sa po jednom trakom u oba smera, zbog čega se očekuju velike gužve.

– Gužvi će biti dok se ne izgradi deonica Surčin-Obrenovac koja će biti završena do kraja godine, odnosno deonica Novi Beograd-Surčin čija bi izgradnja trebalo da počne sledeće godine – objašnjava Nebojša Pavlović, savetnik ministarke Zorane Mihajlović.

Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 trebalo bi da bude tunel "Brančić", dužine 940 metara kod Ljiga.

– Tunel je bio izazov i za projektante i za izvođače radova, pošto se na ovoj lokaciji nalazilo puno vode i klizišta. Tunel je pokriven sa 88 kamera koje će danonoćno pratiti dežurne službe iz centra i putem displeja obaveštavati vozače o svim uslovima saobraćaja – kaže Svetlana Milinski, šef nadzorne službe deonice Koridora 11 Obrenovac-Ljig.

U neposrednoj blizini nalazi se tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja saobraćajem u dužini od četiri kilometra, odnosno od petlje Ljig do izlaska iz tunela.

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, odnosno do južnog Jadrana, prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine, na čelu sa Milošem Obrenovićem, okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka. Stoga, upravo po ovom knezu novi autoput je i dobio ime "Miloš Veliki".

Izvor: Srbija danas
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter