KOSOVO NE PRESTAJE SA NAMETANJEM CARINAMA: Od tanas na KiM ne mogu krompir i med!

 

Počevši od danas makedonski krompir i med ne mogu da se izvoze na teritoriji KiM.

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šala kaže da je reč o recipročnoj meri kao odgovor na, kako kaže, neopravdane tarifne barijere koje je Severna Makedonije uvela na uvoz ikre i mlade ribe sa teritorije Kosova. 

Iz makedonskog Ministarstva ekonomije odbacuju navode da kosovski ministar nije bio informisan o novoj meri za uvoz ikre i mlade ribe, koja je usklađena sa propisima EU. 

Iz resornog ministarstva u Skoplju takođe dodaju da je Agencija za hranu pokušala da prevaziđe problem, ali da nisu dobili podaci o životinjskom i ribnom zdravstvenom status proizvoda sa KiM. 

- Predstavnici Kosova rekli su nam da se sistem o nadzoru ribnih bolesti na Kosovu ne prati -  kažu iz kabineta ministra ekonomije Severne Makedonije Krešnika Bektešija, dodavši da su u svakom trenutku spremni da se suoče sa argumentima. 

Oni su najavili hitan sastanak u ponedeljak na kome će pored ministra ekonomije i ministra poljoprivrede Severne Makedonije prisustvovati i director Carinske uprave, predstavnici Agencije za hranu i veterinu. 

U saopštenju koje je kosovsko resorno ministarstvo juče dostavio medijima navodi se da su od juna, kada je Severna Makedonija uvela Prištini tarife na proizvode od ribe, podnosili više žalbi Sekretarijatu CEFTA i makedonskom ministru ekonomije, ali da do danas nije dobio odgovor. 

- Danas sam odlučio da uvedem recipročne mere za proizvode iz Severne Makedonije koji se uvoze na Kosovo i da zabranim ulazak određenih proizvoda da bi primorao Republiku Severnu Makedoniju da ima jednak tretman za kosovske proizvode koji se izvoze u tu državu - rekao je juče Šalja. 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: youtube/printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro