Izvor:
18.12.2018 u 15:28
0

O OVOME SE DO SADA ĆUTALO: Dve neočekivane stvari koje smo čuli na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu!

Osim suprostavljenih stavova, na sednici smo čuli i ono što do sada nije bio slučaj, bar kada je reč o zasedanjima tela svetske organizacije.

Savet bezbednosti UN raspravljao je sinoć o Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadorima da je uplašen za budućnost srpskog naroda na Kosovu, ali i celog regiona. Kazao da je Priština ugrozila sve Srbe tako što je podigla takse na robu iz centralne Srbije na 100 odsto, i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova". Hašim Tači je rekao da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedelje i da je vojska trebalo da bude formirana i ranije.

Međutim, osim ovih suprostavljenih stavova, na sednici smo čuli i ono što do sada nije bio slučaj, bar kada je reč o zasedanjima tela svetske organizacije. Naime, čak i predstavnici zapadnih zemalja su javno osudili odluku Prištine o taksama, dok se predsednik privremnih organa samoprave na Kosovu i Metohiji, po prvi put za odluke Prištine kao argument pozvao na Vuka Jeremića i mišljenje Međunarodnog suda u Hagu.

On je rekao da odluka o formiranju vojske nije u suprotnosti sa rezolucijom 1244, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova ili međunarodnim pravom.

– Na kraju, imamo ono što je najvažnije – odluka Međunarodnog suda pravde koja je donet na inicijativu države Srbije, odnosno tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti. To je apsolutno pravo da ima i vojsku – rekao je Tači.

Dodao je i da je formiranje "vojske" volja građana Kosova, "svidelo se to nekom ili ne".

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

Ovaj stav je prilično odudarao od stava ostalih predstavnika Zapada. Naime, Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, pročitao je, nekoliko minuta pre početka sednice, saopštenje o tzv. Kosovu osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske "suvereno pravo Prištine".

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – EU8 – objavio i na Tviteru.

TAČI KAO ARGUMENT ISKORISTIO INICIJATIVU VUKA JEREMIĆA

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da Kosovo nije za konflikt, te odbacio sve primedbe Srbije, koje je na sednici izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde, koja je doneta, kako je istakao, upravo na inicijativu Srbije.

Tači je rekao da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogrešila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske.

– Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Ukoliko je Kosovo pogrešilo, to je zato što je čekalo pet godina, i to bespotrebno, za formiranje vojske. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali – rekao je Tači.

Telegraf
Foto: Facebook/Julijana Damnjanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter