10°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Blic.rs

12 GODINA TUGE: Srbija pamti osmoro mladih stradalih u POŽARU U "LAUNDŽU"

Dvanaest dugih godina prošlo je od tragicne smrti osmoro mladih Novosadana, koji su nastradali u vatrenoj stihiji kada je izbio požar u novosadskom kaficu "Laundž" u Zmaj Jovinoj Ulici. Ni više od deceniju kasnije Novi Sad ne zaboravlja grupu mladih, pa je tako na mestu pogibije, ispod spomen-ploce, danas položeno cvece.

UŽIVO! "ĆIRILICA" Vučić: Nisam video iskrenu mržnju, nego žalopoljku. Smeta im samostalna Srbija!

Na desetine buketa šarenog cveca i danas je postavljeno u Zmaj Jovinoj ulici kod broja 8, tik ispod spomen-ploce koja broji osam imena koja ce Novi Sad dugo pamtiti. To su: Branka Sakovic (1985), Milena Kolundžic (1985), brat i sestra Miloš i Mirjana Pekic (1989), Boris Bjekic (1989), Marija Gavrancic (1985), Dušica Kulaš (1985) i Vladan Dragovic (1986).

Odmah iznad imena , na ploci je ispisan stih koji ce dugo odzvanjati i secati na tragicne sudbine mladih: "Jer ste znali da niste stvoreni da biste nestali, vec da duša besmrtna besmrtnu pesmu peva! Jer duša raste i kroz suze raste i u nadi raste i kada život ode!"

Tog kobnog 17. februara pre 12 godina, poktovlje kafica "Laundž" u Zmaj Jovinoj zahvatila je vatra koju je, po svemu sudeci, izazvao nezadovoljni gost koji je prethodno izbacen iz kafica.

To je bio Miloš Malešev, tada dvadesetogodišnji mladic, za kog se pisalo da se nakon izbacivanja besan vratio u kafic i zapalio jamboliju na stepeništu, koja je buknula.

Uprkos tome što su vatrogasci munjevitom brzinom stigli na lice mesta i zapoceli gašenje vatre, u kaficu je nastradalo sedmoro mladih, dok je troje prevezeno u bolnicu. Sutradan, povredama je podlegla još jedna osoba, pa se tako crni bilans poginulih povecao za jednog.

Za izazivanje požara u Laundžu osuden je Miloš Malešev iz Novog Sada na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srdan Bovan osudeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja u izazivanju požara na zatvorsku kaznu od dve godine osuden i Bojan Kulacanin.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti