Izvor:
03.12.2019 u 17:42
0

ZVERSKI UBIO DETE, A SAD PRIMA PARE: Naknada Mališi Jevtoviću zbog torture u zatvoru!

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Mališa Jevtović, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva trogodišnje devojčice Katarine Janković 2005. godine, bio žrtva torture i nečovečnog postupanja zatvorskih čuvara prema njemu, za šta je državu Srbiju proglasio odgovornom.

Istom odlukom Evropski sud je naložio državi Srbiji da, nakon pravosnažnosti ove odluke, na ime nematerijalne štete Jevtoviću isplati 4.000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra, navodi se u odluci suda koja je objavljena na njegovom sajtu.

Evropski sud smatra da je Srbija odgovorna jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića u pritvoru i zatvoru, čime su prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima – o zabrani torure, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.

Evropski sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljan u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.

U svojoj odluci, Evropski sud je utvrdio i da nadležni pravosudni organi, najpre Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu i Osnovni sud u Požarevcu, nisu sproveli efikasnu i delotvornu istragu kako bi otkrili učinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili.

Jevtović je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog brutalnog ubistva trogodišnje Katarine Janković 2005. godine, a njena majka, koja je bila u vezi sa Jevtovićem, zbog pomaganja u ovom zločinu osuđena je na 37 godina zatvora.

Kaznu zatvora sada izdržava u strogo čuvanom zatvoru Nova skela, u Padinskoj skeli.

Izvor: Tanjug
Foto: Privatna arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter