Izvor:
27.11.2019 u 17:15
0

AMERIČKI NAUČNICI PROCENILI: U ALBANIJI je moglo biti još i većih posledica od zemljotresa!

Dvojica američih naučnika, Ros Stein i Volkan Sveligen, objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsećanje na žrtve i povređene u mnoštvu zemljotresa koji su tokom jučerašnjeg dana potresalli Albaniju, od kojih je najjači udar bio 6,4 stepena, oni tvrde da je sve moglo biti mnogo gore imajući u vidu da je zemljotres u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramaično veće posledice.

Skopski zemljotres od jula 1963. bio je jačine 6,1 stepeni, ali je za posledicu imao 1.070 mrtvih, između tri i četiri hiljade povređenih i više od 200.000 onih koji su ostali bez krova nad glavom, dok je sam grad bio gotovo 80 odsto uništen.

Dvojica američkih naučnika, u analizi objavljenoj na portalu Temblor, kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je juče pogodio delove Albanije.

U Albaniji je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zabeleženo više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepena.

Naučici Svein i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji sa potresima koji su nakon samo šest sati registrovani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4.

Oni, naime, ne isključuju mogućost da je reč o slučajosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, ali bi se, prema njihovom tumačenju, oni raširili za samo nekoliko minuta.

Prema njihovom tumačenju, zemljotres koji je pogodio Albaniju posledica je tektonskog pritiska Zemjine kore, koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo GPS merenje u poređenju sa ranijim potresima u regionu.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter