Izvor:
26.11.2019 u 18:48
0

KATASTROFALNI ZEMLJOTRES U ALBANIJI Broj žrtava se popeo na 20!

U zemljotresu jačine 6,4 stepena koji je danas pogodio Albaniju poginulo je najmanje 20 osoba, dok je oko 600 povređeno. Najnovije podatke o žrtvama objavilo je Ministarstvo odbrane nakon što su pronađena tela još dve osobe u Draču, na zapadu Albanije.

U zemljotresu jačine je Albaniju poginulo je 14 osoba, dok je oko 600 povređeno. Najnovije podatke o žrtvama objavilo je albansko Ministarstvo odbrane nakon što su pronađena tela još pet osoba.

Kako javlja portal "Lajme", oko 14.05 zabeležen je novi potres u Albaniji koji se osetio u Draču i Tirani. EMCS javlja da je poslednji zemljotres sa epicentrom u Jadranskom moru. Taj zemljotres bio je jačine 4 stepena Rihterove skale. Drugi se dogodio u 12.46, jačine je 2,4 stepena, a epicentar je bio nedaleko od Tirane.

Na predlog Ministarstva finansija, Vlada Kosova izdvojila je 500.000 evra za pomoć Albaniji. Odluka je doneta na vanrednoj sednici i usvojena je jednoglasno.

Kako javlja, Report TV, u hotelu "Ljubljana" u Draču odvoja se prava drama. Naime, valsnik hotela alarmirao je lokalne vlasti jer se u suterenu hotela u koji je oštetio zemljotres nalazi kanistar sa 250 litara benzina. Strahuje se da bi moglo da dođe do eksplodirati s obzirom da naknadna podrhtavanja tla ne prestaju. Policija je blokirala prilaz hotelu, a na lice mesta su stigli i vatrogasci.

U zemljotresu u Albaniji nema stradalih ni povređenih državljana BiH, a u bošnjačkoj zajednici u selima Šijak i Borak, osam kilometara udaljenim od Drača, srušeno je ili teško oštećeno 58 porodičnih kuća, potvrđeno je Srni iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara u tehničkom mandatu.

Prema informacijama koje je nerezidentni ambasador BiH za Albaniju Nusret Čančar dobio od počasnog konzula BiH Fikreta Klarića, koji živi u blizini Drača, u potresu nema stradalih državljana BiH, kao ni povređenih – naveli su iz Ministarstva.

Bosnu i Hercegovinu danas su potresla četiri zemljotresa, od kojih je prvi bio i najjači od 5,4 stepena Rihterove skale.

Poslednji potres registrovan je kod Ljubinja, a bio je jačine 3,4 stepena po Rihteru, prenose "Nezavisne".

Na sajtu EMSC koji prati seizmološke aktivnosti, navodi se da se potres dogodio u 12.58 sati, a da je epicentar bio sedam kilometara zapadno od Ljubinja na dubini od 10 kilometara.

Područje Hercegovine jutros su pogodila još tri zemljotresa. Prvi se dogodio u 10.19 sati na području Nevesinja, a bio je jačine 5,4 stepena po Rihteru.

Dvadesetak minuta kasnije, došlo je do novog potresa jačine 3,4 stepena. U 11.08 sati osetio se i treći potres, najslabijeg intenyiteta od tri stepena po Rihteru.

Kako prenosi Klix.ba, dva građevinska radnika, koji su radili na rekonstrukciji jednog objekta, povređena su u Mostaru u današnjem zemljotresu.

Prvi potres izazvao je oštećenja na građevinskim objektima.

U Nevesinju su oštećene zgrade opštine, gimnazije i muzičke škole. Prekinuta je i nastava u školama.

Sa starih kuća otpadali su dimnjaci i delovi fasada.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, a učenici su poslati kućama. Oštećen je i objekat opštine u Ljubinju.

U Mostaru je zabeležena znatna materijalna šteta. Ima oštećenih automobila, a na nekim objektima popucala su stakla, s krovova je padao crep, dok je sa starih objekata padalo kamenje.

Erion Veljiaj, gradonačelnik Tirane, poručio je da su sve sportske dvorane otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakon serije zemljotresa našli na ulicama. Veljiaj je na svom Fejsbuk profilu objavio da će svi ti objekti ostati otvoreni za privremeni smeštaj.

Danas sve škole i vrtići u Tirani neće raditi. Svi objekti moraju biti stručno ispitani i potvrđeni da su za upotrebu, jer ne smemo ugrožavati našu decu – napisao je Veljiaj.

Agim Bahtiri, predsednik kosovske Opštine Južna Mitrovica, objavio je da je opština izdvojila 2.000 evra iz svog budžeta za pomoć Albaniji.

Uprkos skromnim mogućnostima, odlučili smo da pomognemo građanima Albanije – rekao je Bahtiri.

Najteže pogođeni gradovi u Albaniji su Drač, Astiri, Tumani. Jačinu zemljotresa koji su pogodili ova područja najbolje pokazuje snimak iz unutrašnjosti jedne zgrade.

U Draču, gde je zabeležen epicentar najjačih zemljotresa, oštećen je stari zamak Drač.

Prema izveštajima albanskih medija, za sada, je evidentirano devet žrtava, uključujući i jednu maloletnu devojčicu. Najmanje 23 osobe izvučene su iz ruševina zgrada u Draču, a među njima je i dete. Svi oni prebačeni su u najbližu bolnicu.

Dok su građani Albanije u šoku zbog posledica serije zemljotresa koji su tu zemlju pogodili jutros, od kojih su neki bili razorni, ginekolog Anike Dokle objavila je da su 20 minuta nakon potresa rođeni blizanci.

Ja i moji prijatelji smo ovoga puta ponovo u porodilištu. Te bebe bliznakinje rođene su 20 minuta nakon zemljotresa. Ovo je najbolji simbol kontinuiteta života. Nemam reči! – napisala je Dokle na svom Fejsbuk profilu ne precizirajući u kom gradu su rođeni blizanci.

Oko 1.900 policijskih snaga raspoređeno je na terenu i pomažu žrtvama zemljotresa, javljaju lokalni mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa albanskim premijerom Edijom Ramom i tom prilikom uputio saučešće, ali i ponudio pomoć.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća albanskom kolegi Iljiru Meti u kojem je naveo da je Crna Gora "izražava spremnost da u ovim teškim momentima i periodu koji sledi, pruži punu podršku i pomoć susednoj prijateljskoj Albaniji".

Među povređenima i poginulima nema državljana Srbije, rekao je Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić. Delegacija od 100 privrednika je trenutno u Tirani zbog međunarodnog sajma, ali su svi na bezbednom.

Građani Tirane samoinicijativno su pokrenuli humanitarne aktivnosti sakupljanja hrane, odeće i drugih osnovnih potrepština za sugrađane čije su kuće stradale u zemljotresu koji je jutros pogodio Albaniju, kaže novinarka iz Tirane, Ergisa Bejkolari za Tanjug.

– Skupljaju se hrana, odeća i neophodne stvari za građane koji su izgubili krov nad glavom. Kamioni sa paketima već su poslati u kritična područja u okolini Drača gde su štete od zemljotresa najveće – istakla je Bejkolari.

Ona je dodala da su otvoreni računi za sakupljanje novca iz albanske dijaspore za pomoć nakon ove velike prirodne katastrofe.

Nakon poslednjih izveštaja broj žrtava je 20 i još se pronalaze tela nastradalih.

tanjug.rs
Foto: youtube/printscreen/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter