Izvor:
18.08.2019 u 08:36
0

NEIZMERAN GUBITAK: Preminuo poznati novinar!

U Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo Denis Kuljiš jedan od najuticajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog veka kada je počeo da sarađuje s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od pocetka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće Media Pres koje je učestovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog politickog nedeljnika u Hrvatskoj, Globusa, čiji je bio prvi glavni urednik. Firma koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapres Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku kuću u Hrvatskoj.

Kuljiš je nakon toga pokrenuo nedeljnik Nacional koji je vodio dve godine. Sarađivao je i sa Slobodnom Dalmacijom, bio je glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titova tajna imperija".

Izvor: B92
Foto: pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter