PODACI KOJI UPOZORAVAJU: Više od polovine ŽRTAVA oružanih napada su MLADI

 

Više od polovine žrtava oružanih incidenata u Srbiji su mladi između 18 i 35 godina, upozorilo je danas Viktimološko društvo Srbije povodom Nedelje borbe protiv nasilja sa upotrebom vatrenog oružja.

Žrtve i počinioci incidenata sa vatrenim oružjem se obično poznaju, a u 72 odsto slučajeva oni su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt najčešći ishod oružanog nasilja u porodici od 51 odsto, govore rezultati prikupljeni putem medijskih izveštaja i otvorene platforme Oružje na meti UNDP SEESAC-a.

Viktimološko društvo Srbije (VDS) se u saradnji sa UNDP SEESAC-om, a uz finansijsku podršku Evropske unije, pridružilo ovogodišnjoj globalnoj kampanji pod nazivom Nedelja borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja, a koja ima za cilj podizanje svesti o posledicama koje zloupotreba vatrenog oružja ostavlja na žrtve, ali i na porodice žrtava. 

Kampanja "Saslušajmo glas žrtava" takođe nastoji da podigne svest o radu službi za podršku žrtvama u Srbiji kao i da pokaže koliko upotreba oružja utiče na našu bezbednost i koliko može da uništi naš i tuđ život, dodaje se u saopštenju. 

Nedelja borbe, koju je podržalo 85 zemalja je, kako se napominje, prilika da se istaknu napori koji se ulažu u zaustavljanje širenja i zloupotrebe malokalibarskog oružja, kao i u promovisanje delotvornog Programa akcije Ujedinjenih nacija (UN PoA), i podizanje svesti o epidemiji oružanog nasilja i njegovih posledica. 

Viktimološko društvo je tim povodom pozvalo žtve i njihove porodice, kao i osobe koje imaju saznanja o oružanim incidentima da opišu incident na internet strani www.vds.org.rs i time doprinesu da se glas žrtava čuje i prepoznaju njihove potrebe. 

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro