0°C

Beograd

PODACI KOJI UPOZORAVAJU: Više od polovine ŽRTAVA oružanih napada su MLADI

Više od polovine žrtava oružanih incidenata u Srbiji su mladi između 18 i 35 godina, upozorilo je danas Viktimološko društvo Srbije povodom Nedelje borbe protiv nasilja sa upotrebom vatrenog oružja.

Žrtve i počinioci incidenata sa vatrenim oružjem se obično poznaju, a u 72 odsto slučajeva oni su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt najčešći ishod oružanog nasilja u porodici od 51 odsto, govore rezultati prikupljeni putem medijskih izveštaja i otvorene platforme Oružje na meti UNDP SEESAC-a.

Viktimološko društvo Srbije (VDS) se u saradnji sa UNDP SEESAC-om, a uz finansijsku podršku Evropske unije, pridružilo ovogodišnjoj globalnoj kampanji pod nazivom Nedelja borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja, a koja ima za cilj podizanje svesti o posledicama koje zloupotreba vatrenog oružja ostavlja na žrtve, ali i na porodice žrtava.

Kampanja "Saslušajmo glas žrtava" takođe nastoji da podigne svest o radu službi za podršku žrtvama u Srbiji kao i da pokaže koliko upotreba oružja utiče na našu bezbednost i koliko može da uništi naš i tuđ život, dodaje se u saopštenju.

Nedelja borbe, koju je podržalo 85 zemalja je, kako se napominje, prilika da se istaknu napori koji se ulažu u zaustavljanje širenja i zloupotrebe malokalibarskog oružja, kao i u promovisanje delotvornog Programa akcije Ujedinjenih nacija (UN PoA), i podizanje svesti o epidemiji oružanog nasilja i njegovih posledica.

Viktimološko društvo je tim povodom pozvalo žtve i njihove porodice, kao i osobe koje imaju saznanja o oružanim incidentima da opišu incident na internet strani www.vds.org.rs i time doprinesu da se glas žrtava čuje i prepoznaju njihove potrebe.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar