Izvor: Objektiv
23.01.2021 u 21:37
0

VREMENSKA KLACKALICA NE PRESTAJE: Meteorolog objavio NAJPRECIZNIJU PROGNOZU

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je jače zahlađenje početkom sledeće sedmice, ali ono neće biti kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

– Nakon osetnijeg otopljenja i temperatura i preko 15°C, očekuje se zahlađenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti za ovo doba godine, pa će od ponedeljka vreme biti u skladu sa kalendarom.

Petak je u Srbiji protekao u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine. Maksimalna temperatura bila je od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C, a u Loznici do prolećnih 19°C. Veoma visokim temperaturama za ovo doba godine dopreineo je i fenski efekat južnog i jugozapadnog vetra, naročito u Podrinju, Sremu i u Kolubarskom okrugu. Zlatibor je merio 9°C, Sjenica 8°C, a Kopaonik 0°C. Znatno hladnije u odnosu na ostatak Srbije bilo je u Timočkoj i Negotinskoj Krajinji, pa je nakon jutarnjhge mraza, tokom dana bilo od 5 do 7°C. Sneg se intenzivno topio i na planinama do 1500 metara nadmorske visine – navodi Đurić na Fejsbuku.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ: Za 72 sata Srbija će biti druga u Evropi i peta u svetu po stopi vakcinacije

NIKAD POKAZANA BOL! SUROVO ISKRENA ISPOVEST O ZAROBLJENIM JUNACIMA: Kapetan Dragan slomiće i najhrabrije (VEČERAS na HAPPY TV u 20.50)

ZAEV ODAO PRIZNANJE: Vučić za Srbiju obezbedio vakcine i sa istoka i sa zapada

UŽASNA NESREĆA KOD BORA: Devojku slučajno upucao verenik

FDA odobrio da se iz jedne bočice Fajzera uzima i 6. doza

MANIJAK ISTRAUMIRAO DETE: Uznemiravao devojčicu na autobuskoj stanici u Nišu, komšije upozoravaju da mu to nije prvi put

Kako kaže, vikend protiče u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine.

– Temperature su u većem delu Srbije kao i juče i kreću se od 11 do 17°C, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 8°C, a Kopaonik 0°C. I danas je u Negotinskoj Krajini hladnije u odnosu na ostatak Srbije. Inače, u većem delu Srbije je umereno do pretežno oblačno, a na zapadu Srbije pada i kiša. Ovakvo vreme posledica je ciklonske aktivnosti iznad Evrope, a Srbija i naše područje nalaze se u toplom sektoru ciklona, zbog čega preovladavaju snažna južna strujanja, ali i priliv ove veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ovakva situacija očekuje se i u nastavku vikenda, pa će slično vreme biti i u nedelju tokom većeg dela dana.

U narednim satima iznad Đenovskog zaliva očekuje se formiranje sekundarnog ciklona i on će se u naredna 24 sata premeštati preko severa Italije ka Jadranu.

– U noći između nedelje i ponedeljka ovaj ciklon će jačati i premeštaće se sa Jadranskog mora preko Balkanskog poluostrva, a svojim centrom preko našeg područja dalje na severoistok ka oblasti Karpata. Ovaj ciklon doneće oblasti Jadrana i oblasti Dinarida veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, višim planinama i veoma obilni sneg. Ovaj ciklon Srbiji će u nedelju uveče i u noći između nedelje i ponedeljka usloviti jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom, a umeren do jak vetar južnih pravaca će u nedelju uveče i tokom noći po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni i prolazno će biti i veoma jak, na udare i olujni. Prelazak ciklona i prodor hladnog fronta usloviće da sa severa i severozapada preko Panonske nizije dođe do prodora i osetno hladnije vazdušne mase, tako da se očekuje osetniji pad temperatura i za više od 10 stepeni, a kiša će u nedelju uveče i tokom noći na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak ujutro kiša će i u nižim ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg, osim na jugu i jugoiostoku Srbije. Tokom dana sledi prestanak padavina i razvedravanje. Temperature će biti od 1°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije – ističe meteorolog i dodaje da se očekuje novo naoblačenje.

– Već u ponedeljak krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama, pa će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći. Ipak, maksimalne temperature biće u blagom plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati. Iako će nam početak sledeće sedmice doneti jače zahlađenje, ono neće biti u obliku kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno u sredu biće suvo i prohladno, ujutro uz slab mraz.

U četvrtak nakon hladnog jutra sa slabim mrazem, tokom dana naoblačenje, ali i porast temperatura, a do kraja dana i večeri biće i padavina. Sledećeg petka i vikend se pod uticajem novog snažnog ciklona sa Atlantika očekuje dalji porast temperatura i značajnije otopljenje, uz temperature preko 10°C, a u petak će biti i kišovito, sneg samo na najvišim planinama – zaključuje Đurić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter