Izvor: Tanjug
05.08.2020 u 10:33
0

NA NJIH NIJE UTICALA: Korona nije usporila investicije u tri grada u Srbiji

 Ekonomske posledice korona virusa nisu uzdrmale realizaciju investicionih planova u Kraljevu, Valjevu i Sremskoj Mitrovici, rekli su za Tanjug gradonačelnici ovih gradova.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u izjavi kaže da su realizovane investicije predviđene za 2020. čije je finansiranje bilo iz gradskih sredstava.

Pre svega su ulaganja u putnu infrastrutura, kako na seoskim područjima, tako i rekonstrukcija kolovoza u nekim gradskim ulicama, kaže on.

“ Kapitalne investicije su pripremljene, a pre svega put kroz industrijsku zonu, koji bi trebalo da poveže sada već punu industrijsku zonu sa novom industrijskom zonom od 24 hektara koju je grad kupio 2017. godine bez dinara zaduženja“, dodao je on.

Ta nova zona iz budžeta je ovaj grad, sa putem, eksproprijacijom, planovima, i opremanjem, koštala 285 miliona dinara iz budžeta.

„20. avgusta grad Valjevo prestaće da bude zadužen, i to je sada najznačajnija stvar. Tada ističe kredit uzet pre desetak godina za kupovinu industrije zone Stefil“, kaže Gvozdenović i dodaje da je gradski budžet prošle godine prema proceni agencije Mudi bio jedan od tri najbolja u Srbiji.

On dodaje da očekuje nastavak razgovora s nemačkim firmama Colner i STP oko investicija.

„Njih kao grinfilde očekujemo u popunjavanju industrijske zone. Braunfild investicija za sada nemamo. A za četiri godine u Valjevu je nezaposlenost smanjena i sada je 7-8 procenata“, kaže Gvozdenović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da se u tom gradu nastavlja realizacija investicija Leonija i TAI grupe.

„Gradi se fabrika Leoni, koja će proizvoditi kablove za automobilsku industriju, a sada već oni zapošljavaju više od hiljadu radnika. U turskoj TAI grupi radi više od 500 radnika. Do 2023. godine u ove dve fabrike radiće ukupno sedam i po hiljada radnika“, rekao je Terzić.

Dodaje da novo zapošljavanje preko poreza na zarade puni i gradski budžet pa se od tog novca gradi komunalna infrastruktura za bolji život Kraljevčana.

Pre nekoliko dana, kaže, završena je rekonstrukcija 4,5 kilometara puta ka Goču što je samo deo ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju državnih puteva u ukupnoj vrednosti od 170 miliona dinara.

„Očekujemo državnu pomoć i sledeće godine. Značajna je i izgradnja Moravskog koridora koji će povezati Kraljevo sa svim značajnim putnim pravcima“, rekao je Terzić.

U Kraljevu su investicije i državna izgradnja stanova za snage bezbednosti, kao i za stanovnike Dositejeve ulice gde će prvih 106 porodica uskoro moći da useli u nove stanove umesto nehigijenski u kojima su živeli.

„Ulažemo i u objekte dečijeg standarda na Goču, a planiramo da izgradimo i dve žičare da bi deca naučila da skijaju“, kaže on i dodaje da rast gradskog budžeta od 2,6 milijardi 2016. godine, 4,5 milijardi na kraju 2019. pokazuje da Kraljevo ide u dobrom smeru.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader ističe da izgradnja predškolske ustanove u Lačarku i škole u Mitrovici, što se radi uz podršku pokrajine i republike, ne kasni zbog situacije izazvane kovidom.

„Do sada je kroz javno privatno partnerstvo realizovana investicije u seosku putnu infrastrukturu. Po svim selima urađene su ulice koje do sada nisu imale asfalt, a ukupna vrednost radova je preko 350 miliona dinara“, dodaje on.

Kako ističe, sve što je planirano od većih investicija ide svojim tokom.

SAZNAJTE JOŠ

BIVŠA GASTOZZOVA SMOTALA KOŠARKAŠA: Zorica NE KRIJE, fotografišu se ZAJEDNO! (FOTO)

SAZNAJEMO: Evo ko je misteriozna poslanica zbog koje se podigla neviđena prašina

ALARMANTNO! AKO SE SPOJE KORONA I GRIP IMAĆEMO ITALIJANSKI SCENARIO: Vakcinacija protiv gripa nikada nije bila važnija

„Korona odlaže prihode grada od poreza na zarade, pa ćemo tokom septembra proceniti finansijsku situaciju i planirati dalje investicije“, kaže Sanader i dodaje da očekuje manje novca u budžetu zbog epidemije korona virusa.

On ističe da je izvesno da će od septembra početi realizacija javno privatnog partnerstva kroz kompletne zamene javnog osvetljenja.

„To je veliki posao jer treba zameniti 10.000 sijalica, i uvesti LED rasvetu, ali će ga ušteda energije isplatiti“, kaže on.

Sanader kaže da svi strani investitori koji su prethodnih godina podigli pogone i danas rade u Sremskoj Mitrovici.

„Njihov dalji posao zavisi od rada autoindustrije u EU, za sada nemaju većih problema, imaju samo smanjen obim proizvodnje“, kaže on.

Dodaje da i sada jedan austrijski investitor gradi pogon u Mitrovici.

„Svakih mesec dana prodaju se nove parcele gradskog građevinskog zemljišta, pa očekujemo i nove investitore da počnu gradnju krajem ove ili početkom sledeće godine“, zaključio je Sanader i dodao da je u najavi i jedna domaća investicija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter