Izvor: tanjug
15.07.2020 u 10:04
0

ALARMANTNO U KRAGUJEVCU: Od 60 uzoraka 29 pozitivnih

Od juče odrađenih 60 uzoraka, na teritoriji grada Kraljeva pozitivno je na virus korona 29, izjavio je danas koordinator kriznog štaba epidemiolog Radovan Čekanac i dodao da juče u gradu na Ibru nije bilo preminulih.

Ono što zabrinjava jeste broj pregleda u ambulanti, kojih je u toku jučerašnjeg dana bilo 168, a dr Čekanac za Tanjug kaže da se taj broj, koji je za njega glavni pokazatelj prave situacije, značajno ne smanjuje.

U Opštoj bolnici „Studenica“ juče je bilo hospitalizovano nešto više od 70 osoba sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Dr Čekanac kaže da se proširuju kapaciteti u bolnici i da zato danas pripremaju još jedno odeljenje.

Navodi da zaštitne opreme, kao i medicinske, ima dovoljno i to Kraljevu ne predstavlja problem, ali zabrinjava sve veći broj zaraženih medicinskih radnika.

„To je nešto što nam trenutno predstavlja opasnost“, kazao je dr Čekanac.

Preciznija procena epidemiološke slike, koja će se i u narednom periodu raditi po broju pregleda u ambulanti, biće moguća za četiri, pet dana, kaže dr Čekanac i navodi da su sadašnje procene takve da u Kraljevu ima oko 4.000 do 5.000 zaraženih virusom korona, koji nisu potvrđeni jer su asimptomatski slučajevi.

„Epidemiološka situacija je jako nepovoljna, nadam se da nećemo doći u katastrofalnu epidemiološku situaciju“, navodi dr Čekanac.

Posavetovao je Kraljevčane da ukoliko imaju samo temperaturu, bez drugih simptoma kao što je otežano disanje, i ne dolaze u kovid ambulantu jer preti opasnost, iako je otvorena i treća jedinica u kovid ambulanti, da se tu zaraze i oni koji nisu zaraženi, a iz nekog drugog razloga imaju temperaturu.

„Ipak su tu gužve i preti opasnost da i onaj koji nije zaražen da se na takvom mestu zarazi. Možda je bolje da ostane kod kuće, popije paracetamol i da prati svoje stanje, ali da zbog ostalih ukućana pođe od toga da ima koronu i da se tako ponaša“, kaže dr Čekanac.

Dodaje da u svakom slučaju postoje i kol centri, brojevi telefona na koje građani mogu pozvati i dobiti savet kako da se ponašaju, a bilo bi dobro da piju tople napitke, konzumiraju voće i povrće i sve ono što inače radimo kada imamo druge virusne infekcije u populaciji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter