Izvor: Tanjug
02.07.2020 u 16:46
0

VLADA REPUBLIKE SRBIJE: Najbolji smo u regionu po broju testiranja!

Vlada Srbije saopštila je danas da je Srbija ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranja i da je u prethodnih nedelju dana ukupno testirano 50.797 građana.

Vlada podeća i da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, tako da svaka priča o nedostatku testova u Srbiji, kako se navodi, ne odgovara istini.

Vlada napominje i da s obzirom na povećan broj pozitivnih slučajeva korona virusa, kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu, želi da obavesti javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu.

OVO MORATE ZNATI

NOVO! PREMINULO ŠEST OSOBA OD KORONE! Novoobolelih 309, iz Beograda 80 odsto

BATUT SE OGLASIO: Lažne informacije o broju zaraženih i preminulih od Kovida, opasne ocene „stručnjaka“

DRAGOCENI SAVETI DR NADE MACURE: KLIMU koristiti na ovaj način, IDITE NA LETOVANJE!

ISTINA O PRIČI DA CELE PORODICE UMIRU OD KORONE Tutinski laborant: Otac je preminuo od STAROSTI, a majka OD SRCA

NA LICU MESTA! Ovako izgleda COVID odeljenje bolnice u Novom Pazaru (GALERIJA)

U saopštenju se navodi da je Crna Gora uradila za poslednjih 7 dana 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

„Dakle, u Srbiji je u prethodnih 7 dana urađeno gotovo 3 puta više testova nego u ove 4 države zajedno“, ističe se u saopštenju.

Takođe, kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih 7 dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje.

Svi izneti podaci su javno dostupni i lako proverljivi, s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu, napominje se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

„Podsećamo da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test“, ističu iz Vlade.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

„Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe“, dodaje se u saopštenju.

Još jednom naglašavaju i da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Republike Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini. O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe, navodim se.

„Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 podsećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama. Shodno tome, svaka priča o nedostatku testova u Srbiji ne odgovara istini“, ističe se u saopštenju.

Vlada Srbije još jednom moli sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu.

„Samo zajedničkim snagama možemo da sačuvamo sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi u našem okruženju“, poručuju iz Vlade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter