Izvor:
13.12.2019 u 19:49
0

“KULTURA JE NAŠA RAZMAŽENA SAPUTNICA“: Otvorena izložba o manastiru Studenica u Galeriji SANU!

Izložba "Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica, drevnost, postojanost, savremenost" koju je Srpska akademija nauka i umetnosti pripremila u saradnji s manastirom Studenica, otvorena je večeras u Galeriji SANU u Beogradu.

Autor izložbe i urednik kataloga je dopisni član SANU Miodrag Marković, a izložbu je otvorio akademik Gojko Subotić.

Predsednik SANU Vladimir Kostić pozdravio je na otvaranju izložbe monahe iz Hilandara sa Svete gore i Studenice i srpskog patrijaha srpskog Irineja.

Kultura je naša razmažena saputnica koju ako ne negujemo i ne pazimo, jednostavno odluta. Bez kulture nemamo jasnu ideju kuda to idemo dalje. Ciljevi za budućnost ne služe ničemu ako ne služe čoveku i čovečnosti i zato je ova izložba pre svag namenjena đacima i studentima. Ova izložba o Studenici nosi majstorski žig naših autora, ima višeslojna naravoučenija, a mi nemamo više vremena za bilo šta osim da ih naučimo – kazao je Kostić.

Ovim naučno-stručnim projektom ujedno se obeležava veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Cilj izložbe je da se ukrštanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata s novim tehnologijama i digitalnim instalacijama, kreira interaktivna, savremena prezentacija manastira Studenica.

Iguman manastira Studenica, arhimandrit Tihon, kazao je da se već duboko zagazilo u 9. vek postojanja Studenice.

Nit koja povezuje sva vremena od početka gradnje do danas je dobra volja svih koji su živeli u manastiru ili ulagali i na različite načine pomagali opstanak Studenice i njen razvoj. Dobra volja je vodila Nemanju da poveže stilove iz različitih delova regiona ondašnjeg vremena. Dobra volja je utvrdila pomirenje braće u Studenici. Dobra volja je vodila bratstvo da izdrži u opasnosti i nas sada i dovela do ove izložbe – kazao je arhimandrit Tihon.

Aktuelna postavka podrazumeva moderan pristup i korišćenje najsavremenije elektronske opreme koja će najširem krugu posetilaca učiniti pristupačnim sve segmente manastirskog kompleksa, arhitekturu, slikarstvo, riznicu, ali i novija otkrića brojnih istraživača.

Među eksponatima su i Beogradski parimejnik, originalni novac, predmeti primenjene umetnosti, ikonoposi… Publika ima prilike da vidi kadionicu i krst Svetog Save, koji su tako dobili ime, iako potiču iz kasnijeg perioda, potom niz od 12 ikona Georgija Mitrofanovića iz 17. veka, kao i jedan od najznačajnijih predmeta u studeničkoj riznici: plaštanicu Antonija Heraklejskog.

Deo postavke nastao je zahvaljujući upotrebi modernih tehnologija.

U prostoru galerije rekonstruirani su objekti, istorijski događaji, a znamenite ličnosti biće predstavljene trodimenzionalno.

U jednoj posebnoj prostoriji biće oživljena atmosfera i lepota Studenice, po uzoru na virtuelne izložbe Van Goga, Klimta, Karavađa.

Izvor: Tanjug
Foto: panacomp.net/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter