Izvor:
03.12.2019 u 21:03
0

MILENI U ČAST Otvorena izložba dela poznate srpske umetnice

Povodom 110 godina od rođenja čuvene umetnice Milene Pavlović Barili, večeras je u Ruskom domu otvorena izložba i upriličen umetnički program pod nazivom “Mileni u čast”.

Organizator ove svečenosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca (Ulis) “Milena Pavlović Barili” iz Požarevca u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole “Kralj Aleksandar Prvi” koje su nastupile uz muziku iza baleta “Labudovo jezero” Petra Čajkovskog. U uvodnoj rečim predsednica Ulisa Katarina Vukašinović zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Ideja je da se kroz ujedinjene umetničke veštine slikarstva, ručnih radova, muzike i glume obeleži 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, naše svetski poznate umetnice. Da se izražavamo različitim umetnostima i upoznamo širu javnost s našim talentima – kazala je Vukašinovićeva.

Glumica Tijana Mišković bila je u ulozi slavne umetnice, a obučena u autentičnu haljinu iz tog vremena, slikala je čuveni “Autoportret s velom”.

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, u čije ime je govorila Violeta Markovićkoja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projakata. Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova Ulisa i radovi iz drugih gradova širom Srbije.

U prostorijama Ruskog doma predstavljeni su i ručni radovi Kola srpskih sestara “Bosiljka Bosa Pavlović”, čije je osnivač bila Milenina baka, po kojoj Kolo i nose ime. Tradiciji srpskog naroda i identitetu umnogome su doprineli, prema rečima sadašnje upravnice Jasmine Živković, Milenina baka i deka, trgovac Stojan Pavlović i supruga Bosiljka.

U svečanom progamu učestvovao je i Gradski ženski hor "Barili" iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić. Čast da zvanično otvori izložbu imao je zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Ðomin, koji je u svom govoru istakao da je velika čast biti domaćin obeležavanja tako važnog jubileja.

– Zahvalan sam svim učesnicima i organizatorima iz Požarevca što smo imali priliku da se ovom izložbom osvrnemo još jednom na stvaralaštvo svetske umetnice Milene Pavlović Barili. Imali smo mogućnost da se, uživajući u bogatom umetničkom programu, upoznamo s talentima naslednika velike Milene – kazao je Ðomin.

Izložba “Mileni u čast” u Ruskom domu trajaće do 10. decembra.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter