Izvor:
03.12.2019 u 15:49
0

ZA I PROTIV RADA NEDELJOM Ovom REŠENJU su najbliži i poslodavci i ministar


Definisanje rada nedeljom u trgovinama ozbiljno je pitanje o kome bi trebalo da se otvori širi dijalog u cilju nalaženja najboljeg rešenja, izjavio je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ističući da bi trebalo podržati inicijativu za veće plate i nadokandu za prekovremeni rad.

Naime, predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su danas sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem o radu nedeljom i saglasili se da za rad nedeljom mora biti uvećano plaćenje.

Kako je saopšteno iz ASNS, oformljena je i radna grupa unutar Ministarstva, koja će do kraja godine izaći sa analizama "za i protiv" zabrane rada nedeljom.

Predsednica ASNS Ranka Savić ukazala je da se zaposleni u trgovini sreću sa problemima kao što su, male plate ili neplaćanje prekovremenog rada.

– Rad nedeljom ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt – istakli su predstavnici ASNS.

Atanacković kaže da bi u narednom periopdu trebalo da usledi detaljniji razgovor oko toga i da treba imati u vidu da u svakom društvu potrošaci "navijaju" za to da trgovine rade nedeljom.

On je naveo primer Crne Gore gde je rad nedeljom zabranjen i dodao da uvek kada se takve odluke donesu u u nekoj od okolnih zemalja takva incijativa se pokrene i kod nas.

– Ima rešenja i za i protiv, i u drugim delatnostima, ne samo u trgiovini radi se nedeljom. I sami trgovci kažu da je tesko da obezbede izrvršioce jer ljudi izbegavaju da se zaposle ukoliko nemaju nedelju slobodnu – ističe Atanacković.

Kako kaže, ukoliko se ide u pravcu toga da se ipak donese odluka da se ne radi nedeljom onda bi to trebalo da se uvede kao pravilo u svakom trgovinskom objektu zbog konkurentnosti.

– Ako bi se došlo do rešenja da se ne radi onda bi moralo da se definiše da niko u trgovini tada ne radi – rekao je Atanacković.

On kaže da podržava inicjativu za veće plate dodajući da Zakon o radu predviđa da prekovremeni rad buće plaćen.

– Sve to se može lako urediti ako se poštuje zakon – rekao je Atanacković.

Kako kaže o ovoj temi sigurno će se u narednom periodu razgovarati na sedicama Socijalno ekonomskog saveta.

– Mislim da je većina protiv toga da se ne radi nedeljom, potroscača naročito, a stav trgovinskih objekata da će to uticati na promet ne stoji jer će potrošaci ukoliko radnje ne rade nedeljom blagovremeno kupiti šta im je potrebno. Jasno je da promet zavisi od standrada i plata, a ne toga da li trgovina rad nedeljom ili ne – rekao je Atanacković.

Ministar Rasim Ljajić je na današnjem sastanku istakao da će Ministarstvo razmotriti razne modalitete, od neradne prve nedelje u mesecu do nekog drugog modela do koga ce doći posle razgovora sa trgovinskim lancima i sindikatima", navodi se u saopštenju ASNS.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter