Izvor:
03.12.2019 u 12:30
0

TRŽIŠTE NEKRETNINA U SRBIJI RASTE: Najveća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata!

Tršiste nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo, a sve je veća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata, ocenili su danas učesnici Međunarodne konferencije o tržištu nekrettnina JIE "Balkans Proprety Forum 2019".

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj kući za nekretnine CBRE Nebojša Nešovanović kaže da su trendovi slični u celom regionu i tržiste nastavlja sa rastom.

Očekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tržiste i dalje dinamično raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Takođe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti – rekao je Nešovanović.

Kako kaže, maloprodaja je prilično popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji.

Kod nas se i dalje razvija i očekujemo da bude popunjena za godinu do dve – naveo je on i dodao da u Srbiji vlada povećana tražnja za kancelariskim prostorom, jer se mnogi iz šireg regiona sele u našu zemlju.

Sto se tiče cena nekretnina, Nešovanović očekuje da će se rast usporiti naredne godine.

Ne može se očekivati pad, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu – naglasio je on.

U narednih godinu dana, nada se da će rast cena usporiti i da će se tržište stabilizovati, a tek za oko dve godine očekuje korekcije.

Najveća potražnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i može se očekivati da će se najviše graditi tu, naročito u Bloku 65.

Taj deo praktično postaje novi centar grada, a projekat "Beograd na vodi" značajan je i zbog toga da održi ravnotežu – rekao je on.

Govoreći o tržnim centrima on je kazao da postoji mogućnost gradnje još jednog i da se navike potrošaca menjaju. Ranije je 85 odsto tržnih centara pripadalo trgovini, a sada se malopriodajni prostor smanjuje, a počinju da dominiraju dodatni sadržaji za zabavu i razonodu.

Direktorka Kancelarije za region Zapadnog balkana u EIB Dubravka Negre istakla je da je razvoj infrastruktire ključna stvar za razvoj stambenih i poslovnih objekata.

Bez razvijene infrastrukture nema daljeg razvoja ovog sektora, poručila je Negre.

EIB istakla je, ulaže u saradnji sa partnerima u sektor intrastrukture i 2018. ulaganja te finansijske institucije dostigla su preko milijardu evra, dobrim delom u te svrhe.

U Srbijii su prošle godine nova finansiranja premašila 400 miliona evra, a nastavljemo i ove godine u tom pravcu – rekla je ona i dodala da se ti projekti odnose na izgradnju kanalizacije, vodovodne mreže jer je to je vitalna infrastruktura bez koje nema razboja ni građevinskog sektora, ni stambenih objekata, poslovnih objekata.

Negre je rekla da EIB nastavlja sa ulaganjima u putnu i železničku infrastrukturu.

Negre je važnim ocenila izgradnju Koridora 10 jer je on veoma bitan za razvoj ekonomije, i mnogih opština naročti Leskovca, Pirota, Niša gde industrija raste i razvija se i grade novi objekti.

Dogovorili smo finansiranje od 35 miliona evra u za izagradnju kanalizaciojone mreže u prigradskim opštinama u Beogradu jer njihov razvoj takođe je važan – rekla je Negre.

Ona je istaka da je sve to važno i za privlačenje stranog kapitala, i da je važno da se nastavi sa reformama da bi se pomoglo i tome da domaći kapital ulaže više.

Negre je takođe istakla da EIB pomaže malim i srednjim preduzećima i da im je u poslednje tri godine omogućila milijardu evra kredita.

Generalni direktor Property Foruma Csanad Čuros rekao je da je cilj današnje konferencije da pruži detaljan pregled trendova na tržistu nekretnina Jugoistočne Evrope.

Na panelima će biti razatrana sve veća potreba za atraktivnim radnim prostorom, ali i hotelima kao važom klasom imovine za investitore.

Cilj konferencije je da se razgovara o izazovima i trendovima koji utiču na budućniost industrije nekretnina – rekao je on.

Reginalni vodeći ekonomista za Zapadni Balkan Peter Tabak govorio je o ključnim trendovima koji oblikuju ekonomiju zemalja Zapadnog Balkana i tome šta je potrebno za postiyanje rasta.

On je rekao da je veoma važno sprovesti sve reforme, konstantno raditi na unapređenju biznis klime, jačanju institucija i vladavine prava, kao i unapređenju kvaliteta edukacije i obrazovanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter