Izvor:
29.11.2019 u 18:15
0

SEĆANJE NA 29. NOVEMBAR: Prasići, piće, crvene marame, Tito… (FOTO, VIDEO)

Današnji dan se nekada slavio kao jedan od najznačajnijih praznika u zemlji, Dan Republike, u narodu poznatiji kao 29. novembar.

On je uglavnom ostao u lepom sećanju generacijama koje su ga slavile, podsećajući ih na neradne dane, porodična okupljanja, polaganja zakleteve, plave kape i crvene marame.

Pamtimo i pesmu "Dan Republike" koju izvodi "Zabranjeno pušenje".

"Danas je Dan Republike, i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena
i stari se sjeća ratnih vremena…", pevalo je "Zabranjeno pušenje" pesmu posvećenu čuvenom, danas skoro zaboravljenom 29. novembru.

Ulice su bile puste jer se nije radilo, prvaci su postajali pioniri, porodična okupljanja su bila obavezna, a čuveni svinjokolj bio je nezaobilazan.

Dan Republike uglavnom se slavio dva dana, često se spajao sa vikendima, pa su svi uživali u produženom vikendu.

Prvaci su tada postajali pioniri, polagali su svečanu zakletvu, dobijali pionirske kape i marame, i prvi put u životu se zaklinjali na vernost nekada velikoj i moćnoj državi.

U Srbiji je poslednji put ovaj datum obeležen 2001. godine.

Dan Republike slavio se u zemljama bivše Jugoslavije u spomen na dan proglašenja republike. Na današnji dan u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića.

Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike prema kojoj je Jugoslavija "savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji".

Happytv.rs
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter